Dynia - dlaczego warto ją wykorzystać?

0

dynia

Dynia - dlaczego warto ją wykorzystać?

Dynia jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe najwięcej witamin zawierają te dynie, które mają intensywny kolor pomarańczowy. Jest ona bogata w witaminy: A, B1, B2, C oraz PP. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 33 w 100 g.

W czym pomoże dynia?

Dynia jest polecana w zwalczaniu zaparć. Reguluje pracę jelit oraz procesy trawienne, w dodatku oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Jest ona idealna dla osób odchudzających się, bądź mających problem z układem trawiennym. Dynia ma także działanie przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Poleca się stosowanie jej przy problemach: w oddawaniu moczu, z pęcherzem moczowym oraz nerkami. Dodatkowo skutecznie obniża poziom cholesterolu, więc jest bardzo dobra dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym lub miażdżycą. 

Zalety nasion dyni

Bardzo zdrowe są także nasiona dyni, które stosuje się przy zakażeniach pasożytami jelitowymi, szczególnie tasiemcem. Idealne zastosowanie ma to w przypadku dzieci, ponieważ pestki dyni nie zawierają toksyn, dzięki temu skutki uboczne nie mogą wystąpić. W nasionach zawarte są fitosterole, które zapobiegają powstaniu stanu zapalnego gruczołu krokowego. W dodatku dynia opóźnia procesy starzenia oraz ma bardzo dobry wpływ na stan skóry, ponieważ zawiera beta-karoten. Jak widać warto dołączyć dynię do naszej diety, ponieważ jest to doskonały sposób na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych i w dodatku jest świetna na wiele dolegliwości.

W jakiej postaci możemy jeszcze znaleźć dynię?

Z dyni można uzyskać między innymi olej, sok czy mąkę. Warto wprowadzić je do kuchni, ponieważ nadadzą niepowtarzalnego smaku potrawom, a przy tym pozytywnie wpłyną na zdrowie. Usuwają z organizmu pasożyty, obniżają poziom złego cholesterolu, mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, zwalczają stany zapalne, nawilżają skórę oraz odżywiają włosy. Można również się skusić na pestki łuszczone lub w łupinie, które idealnie nadadzą się jako zdrowe przekąski.

Przepisy z dynią

Zapiekanka z dynią:

  • 1 kg dyni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • Liść laurowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 300 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • Szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać mięso mielone oraz liść laurowy i podsmażać przez około 5-7 minut. Pomidory obrać oraz drobno pokroić, następnie dodać do mięsa. Wszystko smażyć przez 10 minut. Doprawić curry, słodką papryką, solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Dynię obrać oraz wybrać środek, pokroić w dość sporą kostkę. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, następnie kłaść warstwami dynię, mięso, dynię, a na koniec żółty ser. Wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180C i piec przez około 40 minut. 

Zupa z dyni:

  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta cynamonu oraz chili
  • Sól, pieprz

 

Dynię pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, wyłożyć na blachę i piec przez około 35 minut w 180C. Wyjąć z piekarnika, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zeszklić w garnku pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać starty czosnek oraz imbir. Dodać curry i wymieszać. Dodać pokrojoną dynię oraz pozostałe przyprawy i podsmażać na małym ogniu przez kilka minut. Wlać bulion i gotować na mały ogniu przez około 15 minut. Dodać masło orzechowe, śmietankę i zmiksować całość na gładki krem. 

Kurczak zapiekany z dynią, soczewicą i kukurydzą:

  • 2 filety z kurczaka
  • 350 g obranej dyni
  • Mała puszka kukurydzy (170 g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz

 

Wymieszać przyprawy. Filety z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, połową ilości przypraw, startym czosnkiem i oliwą. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchą soczewicę. Bulion z sosem sojowym zagotować z koncentratem pomidorowym, następnie wlać do soczewicy. Do soczewicy dodać kukurydzę oraz dynię pokrojoną w kostkę oraz doprawioną solą. Na wierzchu położyć filety z kurczaka. To wszystko posypać natką pietruszki i resztą przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec bez przykrycia przez około 35 minut. 

Biszkopt z mąką z dyni:

  • 8 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki z dyni

 

Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać do tego cukru. Dodawać do środka po jednym żółtku, non stop ubijając masę. Po należy dodać mąkę, wymieszać masę i przelać ją do tortownicy. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a następnie włożyć do środka biszkopt i piec około 50 minut.

 

Jeśli potrzebujecie ekologiczną dynię lub produkty, które ją zawierają, sprawdźcie nasz sklep: https://jedzpij.pl/.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Syrop malina imbir 300ml ekamedica WYPRZ
Syrop malina imbir 300ml ekamedica WYPRZ

12,94 zł

Cena regularna: 17,33 zł

Najniższa cena: 12,99 zł
Sok z czarnych porzeczek i jabłek 100% bio 300ml tłocznia maurera - 10 butelek
Sok z czarnych porzeczek i jabłek 100% bio 300ml tłocznia maurera - 10 butelek

69,30 zł

Cena regularna: 73,92 zł

Najniższa cena: 66,00 zł
zgrzewka
Miód manuka umf 20+ 250g  happy valley 100% oryginalny
Miód manuka umf 20+ 250g happy valley 100% oryginalny

299,25 zł

Cena regularna: 315,00 zł

Najniższa cena: 285,00 zł
szt.
Budyń ekologiczny o smaku bananowym z jeżynami 38g Vitally Food WYPRZ
Budyń ekologiczny o smaku bananowym z jeżynami 38g Vitally Food WYPRZ

2,20 zł

Cena regularna: 2,94 zł

Najniższa cena: 2,80 zł
Woda Primavera lekko gazowana 0,5l - 24 butelki WYPRZ
Woda Primavera lekko gazowana 0,5l - 24 butelki WYPRZ

25,00 zł

Cena regularna: 45,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
pakiet
Słotwinka 0,5l woda lecznicza - 12 butelek
Słotwinka 0,5l woda lecznicza - 12 butelek

45,00 zł

Cena regularna: 65,00 zł

Najniższa cena: 45,00 zł
zgrzewka
Lavazza Caffe Crema Dolce 1kg - kawa ziarnista WYPRZ
Lavazza Caffe Crema Dolce 1kg - kawa ziarnista WYPRZ

68,00 zł

Cena regularna: 77,00 zł

Najniższa cena: 77,00 zł
szt.
WYPRZ Musztarda łagodna 900g Roleski
WYPRZ Musztarda łagodna 900g Roleski

8,99 zł

Cena regularna: 12,20 zł

Najniższa cena: 12,20 zł
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 25kg

66,00 zł

Cena regularna: 84,00 zł

Najniższa cena: 72,00 zł
opak.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1850 25kg - jedzpij
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1850 25kg - jedzpij

147,00 zł

Cena regularna: 173,25 zł

Najniższa cena: 155,00 zł
szt.
Mąka orkiszowa jasna typ 630 5kg
Mąka orkiszowa jasna typ 630 5kg

36,75 zł

Cena regularna: 46,20 zł

Najniższa cena: 37,00 zł
szt.
Baton daktyl kakao orzech laskowy orzech ziemny 40g Krukam WYPRZ
Baton daktyl kakao orzech laskowy orzech ziemny 40g Krukam WYPRZ

1,99 zł

Cena regularna: 2,60 zł

Najniższa cena: 2,60 zł
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl