Komosa ryżowa i ciekawe pomysły na wykorzystanie jej w kuchni
Komosa ryżowa inaczej zwana quinoa. Wykazuje ona niesamowite właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest to gatunek rośliny jednorocznej zaliczanej do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Jest to roślina uprawiana w Ameryce Południowej, blisko spokrewniona z popularną w Polsce komosą białą.
Właściwości zdrowotne- komosa ryżowa (quinoa)
Quinoa jest od lat bardzo ceniona w Ameryce Południowej, zwana jest tam "świętym zbożem Inków" chociaż sama w sobie zbożem nie jest. Jest ona źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin. Jest również źródłem saponiny, dzięki której może wykazywać działanie przeciwalergiczne. Komosa ryżowa może również pomagać zapobiegać nowotworom. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z UJ w Krakowie wynika, że wyciąg z nasion, kiełków i liści quinoy wyraźnie hamują proliferację komórek raka.
Przepisy na posiłki z quinoa
Oprócz zdrowotnych zastosowań komosa ryżowa jest również smaczna dlatego przygotowaliśmy dla was kilka przydatnych przepisów z komosą ryżową.
Śniadanie- kokosowe śniadanie z quinoa
1/2 filiżanki suchego quinoa
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu + do posypania na górę
1 banan
2 łyżeczki olejku waniliowego lub pasty waniliowej
1/3 filiżanki prażonych orzechów
Sposób przygotowania
Przepłucz kilkukrotnie komosę wodą. Umieść wszystkie produkty w garnuszku i następnie zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu przez 15min. Wyłóż do miseczek i udekoruj według własnych upodobań.
Obiad- Sezamowa sałatka z quinoa i kurczakiem
1,5 szklanki quinoa,
3 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
2 cebule, cienkie plasterki
1/2 szklanki fasolki
Sos
2 łyżki szczypiorku
1 czerwona papryczka chili
2 cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
Sposób przygotowania
Opłucz komosę, zagotuj bulion i dodaj quinoa. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem przez 15min do wchłonięcia bulionu. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki sosu. Pokrój w kostkę paprykę, szczypior, ugotowaną fasolkę i wymieszaj z sosem. Umieść quinoa na talerzu i udekoruj według własnych upodobań.
Kolacja- placki z komosy ryżowej z jajkiem
Składniki
1/3 szklanki quinoa
2/3 szklanki wody
1,5 szklanki obranego startego ziemniaka
1 jajko
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
2 zielone cebule
1,5 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Zagotuj komosę, po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj prze 10 min. Wyłącz i zostaw na kilka min w garnku. Następnie delikatnie wymieszaj. W dużej misce połącz komosę, jajko, starte ziemniaki, pieprzem i solą. Rozgrzej patelnie, dodaj olej kokosowy. Podsmaż masę formując z niej placuszki. Zrób tak z resztą mieszanki.