Wartości zdrowotne komosy ryżowej (quinoa)- przepyszne posiłki 0

Komosa ryżowa i ciekawe pomysły na wykorzystanie jej w kuchni

komosa ryżowa quinoa przepis

Komosa ryżowa inaczej zwana quinoa. Wykazuje ona niesamowite właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest to gatunek rośliny jednorocznej zaliczanej do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Jest to roślina uprawiana w Ameryce Południowej, blisko spokrewniona z popularną w Polsce komosą białą.

Właściwości zdrowotne- komosa ryżowa (quinoa)

Quinoa jest od lat bardzo ceniona w Ameryce Południowej, zwana jest tam "świętym zbożem Inków" chociaż sama w sobie zbożem nie jest. Jest ona źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin. Jest również źródłem saponiny, dzięki której może wykazywać działanie przeciwalergiczne. Komosa ryżowa może również pomagać zapobiegać nowotworom. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z UJ w Krakowie wynika, że wyciąg z nasion, kiełków i liści quinoy wyraźnie hamują proliferację komórek raka.

Przepisy na posiłki z quinoa

Oprócz zdrowotnych zastosowań komosa ryżowa jest również smaczna dlatego przygotowaliśmy dla was kilka przydatnych przepisów z komosą ryżową.

Śniadanie- kokosowe śniadanie z quinoa

1/2 filiżanki suchego quinoa

3/4 szklanki mleka kokosowego

1/2 łyżeczki cynamonu + do posypania na górę

1 banan

2 łyżeczki olejku waniliowego lub pasty waniliowej

1/3 filiżanki prażonych orzechów

Sposób przygotowania

Przepłucz kilkukrotnie komosę wodą. Umieść wszystkie produkty w garnuszku i następnie zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu przez 15min. Wyłóż do miseczek i udekoruj według własnych upodobań.

Obiad- Sezamowa sałatka z quinoa i kurczakiem

1,5 szklanki quinoa,

3 szklanki bulionu

1 czerwona papryka

2 cebule, cienkie plasterki

1/2 szklanki fasolki

Sos

2 łyżki szczypiorku

1 czerwona papryczka chili

2 cm kawałek świeżego imbiru

3 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki mleka kokosowego

1 łyżka masła orzechowego

1/2 łyżeczki czerwonej papryki

Sposób przygotowania

Opłucz komosę, zagotuj bulion i dodaj quinoa. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem przez 15min do wchłonięcia bulionu. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki sosu. Pokrój w kostkę paprykę, szczypior, ugotowaną fasolkę i wymieszaj z sosem. Umieść quinoa na talerzu i udekoruj według własnych upodobań.

Kolacja- placki z komosy ryżowej z jajkiem

Składniki

1/3 szklanki quinoa

2/3 szklanki wody

1,5 szklanki obranego startego ziemniaka

1 jajko

1 łyżeczka soli morskiej

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżka masła

2 zielone cebule

1,5 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

Zagotuj komosę, po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj prze 10 min. Wyłącz i zostaw na kilka min w garnku. Następnie delikatnie wymieszaj. W dużej misce połącz komosę, jajko, starte ziemniaki, pieprzem i solą. Rozgrzej patelnie, dodaj olej kokosowy. Podsmaż masę formując z niej placuszki. Zrób tak z resztą mieszanki. 

To jest tylko kilka pomysłów na wykorzystanie quinoa w kuchni. Zachęcam do komponowania własnych przepisów. Większość produktów znajdziecie na www.jedzpij.pl.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl