Przepis na ciasteczka kokosowo – owsiane (porcja na ok 30 sztuk)
Składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru (kokosowy, ksylitol)
- 100g płatków owsianych
- 100g wiórek kokosowych
- owoce suszonej żurawiny do ozdoby
Sposób wykonania:
Do oddzielonych białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie już ubita dodać płatki owsiane a następnie wiórka kokosowe. Wszystko delikatnie mieszać szpatułką tak aby piana nie opadła. Nakładać łyżką na blachę wysmarowaną olejem kokosowym (może być inny tłuszcz) lub na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 st C. Piec 30-40 minut.
Wiórki kokosowe
Są produktem, który warto uwzględnić w swojej diecie ponieważ zawierają wiele wartościowych składników m.in. sporą ilość błonnika naturalnego (ok 21g/100g), białka oraz średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Znajduję się w nich żelazo, magnez, miedź, kwas foliowy, potas oraz witaminy B i E. Pozytywnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy. Posiadają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, cukiernictwie i piekarnictwie. Wiórki są znakomitym dodatkiem do ciast, ciasteczek, musli, koktajli jak również potraw szczególnie w kuchni orientalnej i azjatyckiej.
Dostępne w naszej ofercie wiórki BIO uzyskane są z miąższu kokosa z plantacji ekologicznych.
https://www.jedzpij.pl/wiorki-kokosowe-bio-150g
Płatki owsiane
Płatki owsiane produkowane są z owsa przez zgniecenie przez walec ziarna owsa i należą do najbardziej odżywczych produktów żywnościowych i najzdrowszych. Posiadają wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Są niesamowitym źródłem witamin (np. witaminy z grupy B, E, PP), aminokwasów, minerałów (cynk, magnez) oraz błonnika. Posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne poprawiają pamięć i koncentrację, zmniejszają zmęczenie organizmu oraz rozdrażnienie, mają substancje działające antydepresyjnie oraz likwidujące zły nastrój, spowalniają procesy starzenia się, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają pracę jelit, zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu. Ponadto płatki owsiane wspierają utrzymanie właściwej masy ciała oraz obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Płatki owsiane to wspaniały pomysł na pyszne i wartościowe śniadanie spożywane z mlekiem czy jogurtem lub jako dodatek do musli. Swoje zastosowanie znajduje również jako dodatek do ciast, ciasteczek, pieczywa. Często można je spotkać jako składnik rozmaitych zdrowych batoników, czy jako panierka.
https://www.jedzpij.pl/pl/p/PLATKI-OWSIANE-500g/1403
Żurawina
Żurawina należy do jednej z najzdrowszych roślin. Zawiera bardzo dużo pozytywnych właściwości dla organizmu człowieka jak również wiele witamin (A, B1, B2, C, PP) i minerałów. Żurawina ma bardzo wyjątkowe wartości lecznicze przy wielu chorobach i schorzeniach m.in. pomaga zwalczać infekcje dróg moczowych, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, przyspiesza proces detoksykacji organizmu, wspomaga leczenie chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Żurawina może służyć jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, sałatek owocowych, musli czy potraw mięsnych.
https://www.jedzpij.pl/zurawina-suszona-cale-jagody-1kg
Ksylitol
Ksylitol to pochodząca z drzewa brzozy i buku naturalna substancja. Jest to wspaniała alternatywa do cukru białego i posiada dużo mniejszy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier przez co polecany jest w szczególności dla diabetyków. Ksylitol posiada szerokie zastosowanie: m.in. w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności tj. cukierki czy gumy do żucia. Można go dodawać do wypieków, deserów, przetworów.
https://www.jedzpij.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-1000g-finski
Cukier kokosowy
Powstaje z kwiatów palmy kokosowej. W smaku podobny jest do cukru trzcinowego, ma lekki smak kokosowo – karmelowy. Jest to wspaniała alternatywa do cukru białego. Zawiera wiele cennych dla organizmu składników: magnez, cynk, potas, żelazo oraz witaminy B1, B2, B3, B6, C. Posiada szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i w cukiernictwie.