Smaczny orzech do zgryzienia ;-) 0

ORZECHY ŚWIATA JAKO SKŁADNIK NASZEJ DIETY

Solone, prażone, w czekoladowej polewie lub w miodzie, orzechy to przekąska, po którą sięgamy chętnie i często. Dietetycy podkreślają jednak, że najzdrowiej jest zajadać je bez dodatków, prosto z łupiny. 

Orzechy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Bogate w witaminy A, C i E, dostarczają organizmowi wapń, magnez, potas i fosfor. Pobudzają pracę mózgu i obniżają poziom cukru we krwi. Są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych a ich regularne spożywanie redukuje ryzyko zawału serca.

Te najpopularniejsze w Polsce to orzechy włoskie, laskowe i ziemne. W rodzimej kuchni wykorzystywano je od dawna zarówno do deserów, jaki i mięs czy sosów. Od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywają również migdały i pistacje. Orzechy to bogactwo smaku. W sklepach możemy znaleźć nie tylko dobrze znane nam fistaszki czy orzechy włoskie, ale również bardziej egzotyczne rodzaje tego smakołyku. Oto orzeszki z dalekich stron świata, których smakiem bez problemu możemy cieszyć się nad Wisłą:

Orzechy macadamia - pochodzą z Australii a wyglądem przypominają nieco orzechy laskowe. Zawierają aż 76% tłuszczu, stąd wytwarza się z nich ceniony zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii olej.

Orzechy brazylijskie - należą do najcenniejszych orzechów świata a pochodzą z tropikalnych lasów nad Amazonką. W smaku przypominają słodkie migdały.

Orzechy nerkowca - pochodzą z Ameryki południowej o podłużnym, księżycowatym kształcie. Bardzo delikatne i chrupiące o nieco słodkawym smaku.

Pistacje (orzechy pistacjowe) - wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych orzechów. Przede wszystkim jako jedyne zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę - które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. 

Orzechy pekan - są podobne do orzechów włoskich, ale z większą ilością składników odżywczych. Mają około 5 cm wielkości oraz słodki i jednocześnie delikatny smak. Orzechy pekan uprawiane są obecnie przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz w mniejszym stopniu w Australii i Afryce Południowej. Niegdyś były głównym składnikiem kuchni Indian. Teraz dostępne są na całym świecie, gdzie stanowią dodatek do deserów, lodów, ciast i pralinek. Orzechy pekan jeść można surowe, suszone, solone bądź kandyzowane. Nie można jednak przesadzić z ich ilością, gdyż w 100 g jest prawie 700 kalorii.

Polecamy zakupy w naszym sklepie


Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl