Kremowy deser z chia z prażonymi jabłkami i żurawiną
Składniki
- mleczko kokosowe – 1 puszka
- chia – 2 łyżki
- jabłko – 1 średnie
- żurawina – 2 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- cukier kokosowy lub ksylitol – do smaku
- cynamon - do smaku
Przygotowanie
Nasiona chia wsypujemy do słoika, zalewamy mleczkiem kokosowym. Słoik zamykamy i energicznie nim potrząsamy. Następnie mleczko przelewamy do szklanek i pozostawiamy do napęcznienia.
Jabłko płuczemy, obieramy (lub nie), wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
W małym rondelku podgrzewamy olej kokosowy z cukrem kokosowym lub ksylitolem, przyprawami, jabłkiem i żurawiną. Prażymy aż jabłko zmięknie i ładnie się zarumieni.
Gotowe owoce nakładamy delikatnie łyżką na mleczko z chia i serwujemy.