Borówki - co warto o nich wiedzieć?
Drodzy czytelnicy, nie wiemy jak Wy, ale my uważnie śledzimy, co w trawie piszczy. Zauważyliśmy, że w sklepach coraz częściej pojawiają się borówki amerykańskie, zwane również wysokimi. Specjalnie dla Was napiszemy, jakie posiadają wartości lecznicze, abyście przekonali się do ich jedzenia!
Jakie minerały i witaminy posiadają borówki?
Owoce borówki zawierają potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz cynk. Posiadają jeszcze więcej witamin! Między innymi witaminę A, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.
Jakim chorobom może zapobiegać borówka?
Lista jest bardzo długa. W pierwszej kolejności wymienia się zapobieganie marskości wątroby. To dzięki proantocyjanidynie zawartej w liściach borówki, która hamuje replikowanie się wirusa wątroby typu C. Kolejnym atutem jest to, że pozytywnie wpływa na naszą pamięć - jest to zasługa flawonoidów, które usprawniają komunikację między komórkami.
Macie problemy ze wzrokiem? Jeśli często siedzicie przed komputerem i męczycie swoje oczy lub chcecie mieć sokoli wzrok, sięgnijcie po borówki! Dzięki witaminie A, zwalczane są wolne rodniki, które uszkadzają wzrok oraz poprawia się prawidłowe widzenie o zmierzchu. Owoce borówki są również pomocne przy leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Chcecie się ochronić przed nadciśnieniem? Statystycznie, co dziesiąta osoba spożywająca borówki, rzadziej choruje na nadciśnienie. To zasługa antocyjanów, które obniżają ciśnienie krwi. Dzięki zawartemu w borówkach błonnikowi oraz fitoestrogenowi obniżycie poziom złego cholesterolu i podniesiecie poziom dobrego. W ten sposób możecie zapobiec wystąpieniu miażdżycy oraz chorób serca.
Borówki bardzo pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Zawarte w owocach antyoksydanty i błonnik biorą udział w usuwaniu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Działają również przeciwbakteryjnie, pozbywając się szkodliwych szczepów bakterii oraz uszczelniają błony śluzowe jelit.
Szukacie sposobu na spowolnienie procesu starzenia się? Borówka Wam w tym pomoże! Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki, opóźnicie pojawianie się zmarszczek oraz poprawicie swoją kondycję fizyczną! Pamiętajcie również, że w lato wasza odporność nie zawsze jest na najwyższym poziomie, dlatego warto sięgnąć po borówki ze względu na zawartą w nich witaminę C.
Podejrzewamy, że jednak najbardziej zainteresuje Was fakt, że owoce borówki, dzięki posiadaniu w sobie dużej ilości fitoestrogenu oraz kwasu elagowego przeciwdziałają powstawaniu nowotworów: piersi, tarczycy, wątroby, płuc, przełyku oraz krtani.
Wykorzystanie borówki w kuchni
Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że borówka nie musi grać jedynie roli dodatku. Może być dla nas samodzielną przekąską, chyba, że często jecie te owoce w takiej postaci, wtedy możecie je wykorzystać na inne sposoby. Świetnie komponują się z lodami śmietankowymi, które uwydatniają słodki smak owoców. Jeśli lubicie, możecie je również dodać do jogurtów, musli, sałatek, koktajli lub ciast. Pamiętajcie jednak przy ostatniej opcji o tym, że borówki tracą swoje właściwości w wysokich temperaturach, dlatego najlepiej położyć je na wierzchu gotowego już ciasta.
Sprawdźcie nasze przetwory z borówek na: https://jedzpij.pl/dzemy-i-powidla
zibi
mamy w Polsce też aronię- chyba najbardziej cenny a niedoceniany owoc- może dlatego, że cierpka w smaku- ale zdrowiutka