Szynka drobiowa z filetów parzona w szynkowarze.
Polecam, palce lizać, dla najmłodszych, dla tych którzy cenią sobie delikatna domową wędlinę, dla osób dbających o linię.
Składniki
- 1 do 2 kg filetów drobiowych
- 20 gramów soli peklowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka zmielonego białego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml chłodnej przegotowanej wody
Krok 1
Filety dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek i wszystkich innych części. Kroimy na 4 centymetrową kostkę. Każdy kawałek rozklepujemy tłuczkiem na około 1 centymetr grubości. Mięso przekładamy do miski, zasypujemy solą do peklowania, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 2
Po upływie 24h w chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę, cukier, pieprz, zgnieciony czosnek, całość wlewamy do miski z mięsem i wyrabiamy, mięso ma być szkliste oraz klejące.
Krok 3
Tak otrzymana masę mięsna przekładamy do woreczka, układamy tak aby pomiędzy kawałkami mięsa nie było powietrza. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy z góry, zamykamy woreczek, tak, by na wierzchu mięsa nie zebrało się powietrze. Końcówkę zawiązujemy, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Naczynie wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.
Krok 4
Na drugi dzień na około 2 godziny przed parzeniem wyjmujemy szynkowar z lodówki. Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni, wkładamy do niego szynkowar, parzymy mięso przez około 2 godziny.
UWAGA: Woda w garnku przez cały czas powinna sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa. Jeżeli temperatura się podnosi to najszybciej ją obniżysz dolewając zimną wodę
Krok 5
Po upływie 2 godzin wyjmujemy szynkowar z wody, schładzamy, wsadzamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy delektować się świeżą, domową wędliną.
Szynkowar, woreczki, termometr – mogą Państwo kupić u nas – klikająć w zakładkę - Szynkowary