SÓL HIMALAJSKA - ALTERNATYWA W KUCHNI
Gdziekolwiek spojrzeć eksperci w dziedzinie zdrowia mówią, żeby ograniczyć spożycie soli. Mówią, że sól powoduje nadciśnienie tętnicze, zawały serca, udarów i zgonów.
Czy mają rację?
Prawdą jest, że sól jest niezbędna do życia, bez soli umieramy – jasne i proste. Jest ważna dla naszej równowagi płynów, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie komórek, układu nerwowego i mózgu, czynności nadnerczy, metabolizmu i trawienia. Pomaga naszemu organizmowi wyeliminować substancje toksyczne.
Sól w naszej diecie
Bez odpowiedniej soli w diecie możemy odczuwać zmęczenie, osłabienie, niskie ciśnienie krwi, depresję, apatię, wzdęcia, alergię, zawroty głowy. Sól jest na niezbędna więc dlaczego tak bardzo eksperci demonizują sól???
Bo tą, którą spożywamy nie jest odpowiednia!!!
Radykalnie różni się od stanu naturalnego. Sól kuchenna jest niczym więcej jak odpadem przemysłowym. I rujnuje nasze zdrowie. W procesie „chemicznego oczyszczania” zostaje pozbawiona swoich życiodajnych składników odżywczych. A to co pozostaje, chlorek sodu, kupujemy jako sól kuchenną.
Dużo soli dodaje się do żywności przetworzonej, większość z nas ma za wysoki poziom chlorku sodu w organizmie. I bardzo trudno go wyeliminować. Twój organizm zużywa 23 razy więcej wody z wnętrza komórek do neutralizacji każdego grama chlorku sodu. Twoje komórki stają się odwodnione. Stąd reumatyzm, zapalenia stawów, dna moczanowa, choroby nerek, kamienie a także cellulit.
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że jest chronicznie odwodnionym… aż staje się poważnie chory.
Czy jest jakieś rozwiązanie!? Jakaś alternatywa!?
Może sól morska? Dawno temu kiedy oceany były czyste, przed wyciekami olejów, chemikaliów – regularnie wylewanych do morza, sol morska była dobrym rozwiązaniem. Dzisiaj sol morska nie jest ani tak czysta, ani tak bezpieczna. Czy zatem istnieje źródło czystej soli na Ziemi?
Tak!!! Na szczęście sól istnieje nadal w swojej naturalnej, pierwotnej postaci krystalicznej. Sól himalajska jest nadal tak czysta jak w starożytnych oceanach bez zanieczyszczeń.
Znana jest jako „białe złoto” a raczej „różowe złoto”. Zawiera 84 naturalne minerały i pierwiastki występujące w naszym organizmie. Bardzo korzystne jest picie co dzień rano specjalnej solanki. Przepis można znaleźć tutaj.
Korzyści dla nas:
• równoważy Ph w komórkach, w tym mózgu
• normalizuje ciśnienie krwi
• wspiera układ oddechowy
• zwiększa wytrzymałość kości
• spowalnia proces starzenia
• leczy choroby skóry poprzez oczyszczanie od środka
• wspomaga leczenie astmy i mukowiscydozy – pomaga oczyszczać płuca
• zmniejsza skurcze mięśni
Oprócz solanki można sól himalajską stosować w codziennej diecie zamiast soli kuchennej. Pamiętaj, ze nie każda sól himalajska z nazwy, jest taka sama. Nie daj się nabrać na to, że sól himalajska ma certyfikat EKO, BIO. Sól ta nie jest produktem rolnym. Nasza sol pochodzi z terenu Pakistanu, ma kolor różowy i wygląda jak nieoszlifowany diament. I to jest jej kwintesencja – sól dla nas jest niczym diament – drogocenna.
Zapraszamy do zakupu soli himalajskiej w naszym sklepie
sól himalajska drobno mielona 1kg |