5 powodów dla których warto jeść kiełki 0

Kiełki są nośnikiem energii młodego rozwijającego się organizmu, energii wiosny i zgodnie z porządkiem natury właśnie o tej porze roku są dla nas najważniejsze. W innych okresach powinny stanowić jedynie niewielki dodatek do spożywanych potraw.

 

Korzyści które płyną ze spożycia kiełków.

  1. Zastrzyk energii - duża ilość witaminy C, która wzmacnia odporność – dzięki niej możemy uniknąć wiosennych infekcji.                                          Jest też źródłem magnezu i potasu który ma ogromny wpływ na nasz nastrój i dobrą formę.
  1. Bogate źródło składników pokarmowych - kiełki zawierają dużo witamin, aminokwasów, błonnika oraz minerałów.
  2. Lekkostrawne i dobrze przyswajalne przez organizm -Kiełki mają wysoką wartość odżywczą a jednocześnie są niskokaloryczne. Zawarte w nich flawonoidy pobudzają wątrobę do produkcji kwasów trawiennych, a więc poprawiają przemianę materii. Doskonale sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
  1. Źródło kwasu foliowego – szczególnie kiełki soczewicy zawierają sporo kwasu foliowego który ma działanie krwiotwórcze. Polecany jako naturalny dodatek do diety kobiet w ciąży, gdyż ma istotne znaczenie w procesie kształtowania układu nerwowego dziecka.
  2. Działanie antyoksydacyjne – sulforafany zawarte w kiełkach likwidują wolne rodniki w naszym organizmie. Świetnie sprawdzi się w profilaktyce nowotworów oraz ogólnej poprawy naszego zdrowia.

 

Jak kiełkować?

  1. Najlepiej nasiona przeznaczone do kiełkowania kilka razy przepłukać oraz zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość nasion.
  2. Tak przygotowane nasiona pozostawić na kilkanaście godzin - w tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę.
  3. Następnie należy je przepłukać wodą o temperaturze pokojowej i umieścić w szklanym słoiku lub w specjalnej, dostępnej w naszym sklepie, kiełkownicy.
  4. Kiełki należy umieścić w widnym miejscu. Dobrze jest przepłukać ziarna w ciągu dnia, aby nie zgniły (nasiona muszą być wilgotne, ale nie zamoczone).
  5. Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia

 śniadanie-kiełki

Tak skiełkowane ziarna można przechowywać kilka dni(najlepiej w lodówce), warto też codziennie przepłukiwać kiełki wodą aby przedłużyć ich świeżość. Oczywiście najsmaczniejsze i najwartościowsze są kiełki świeże, zebrane i spożyte tego samego dnia. Wtedy są najbardziej życiodajnym i naturalnym źródłem potrzebnych do życia składników.

 

Wiosna nadeszła, więc warto już teraz zaopatrzyć się w ziarna i nasiona oraz w kiełkownicę.

Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą nasion do kiełkowania na www.jedzpij.pl

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl