Kiełki są nośnikiem energii młodego rozwijającego się organizmu, energii wiosny i zgodnie z porządkiem natury właśnie o tej porze roku są dla nas najważniejsze. W innych okresach powinny stanowić jedynie niewielki dodatek do spożywanych potraw.
Korzyści które płyną ze spożycia kiełków.
- Zastrzyk energii - duża ilość witaminy C, która wzmacnia odporność – dzięki niej możemy uniknąć wiosennych infekcji. Jest też źródłem magnezu i potasu który ma ogromny wpływ na nasz nastrój i dobrą formę.
- Bogate źródło składników pokarmowych - kiełki zawierają dużo witamin, aminokwasów, błonnika oraz minerałów.
- Lekkostrawne i dobrze przyswajalne przez organizm -Kiełki mają wysoką wartość odżywczą a jednocześnie są niskokaloryczne. Zawarte w nich flawonoidy pobudzają wątrobę do produkcji kwasów trawiennych, a więc poprawiają przemianę materii. Doskonale sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
- Źródło kwasu foliowego – szczególnie kiełki soczewicy zawierają sporo kwasu foliowego który ma działanie krwiotwórcze. Polecany jako naturalny dodatek do diety kobiet w ciąży, gdyż ma istotne znaczenie w procesie kształtowania układu nerwowego dziecka.
- Działanie antyoksydacyjne – sulforafany zawarte w kiełkach likwidują wolne rodniki w naszym organizmie. Świetnie sprawdzi się w profilaktyce nowotworów oraz ogólnej poprawy naszego zdrowia.
Jak kiełkować?
- Najlepiej nasiona przeznaczone do kiełkowania kilka razy przepłukać oraz zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość nasion.
- Tak przygotowane nasiona pozostawić na kilkanaście godzin - w tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę.
- Następnie należy je przepłukać wodą o temperaturze pokojowej i umieścić w szklanym słoiku lub w specjalnej, dostępnej w naszym sklepie, kiełkownicy.
- Kiełki należy umieścić w widnym miejscu. Dobrze jest przepłukać ziarna w ciągu dnia, aby nie zgniły (nasiona muszą być wilgotne, ale nie zamoczone).
- Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia
Tak skiełkowane ziarna można przechowywać kilka dni(najlepiej w lodówce), warto też codziennie przepłukiwać kiełki wodą aby przedłużyć ich świeżość. Oczywiście najsmaczniejsze i najwartościowsze są kiełki świeże, zebrane i spożyte tego samego dnia. Wtedy są najbardziej życiodajnym i naturalnym źródłem potrzebnych do życia składników.
Wiosna nadeszła, więc warto już teraz zaopatrzyć się w ziarna i nasiona oraz w kiełkownicę.
Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą nasion do kiełkowania na www.jedzpij.pl