Zacznijmy od początku, czyli czym są antyoksydanty ?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to substancje posiadające zdolność neutralizowania szkodliwych procesów zachodzących w organizmie. Usuwają one wolne rodniki, które często są przyczyną uszkodzeń zdrowych tkanek, DNA, oraz białek. Dłuższy czas niedoboru tej substancji może prowadzić do powstania stresu oksydacyjnego, czyli stanu organizmu, w którym zaburzona zostaje równowaga pomiędzy powstawaniem oraz neutralizacją wolnych rodników. W efekcie taki stan może powodować miażdżyce, choroby serca, nowotwory oraz przyspiesza proces starzenia. Do przeciwutleniaczy zaliczamy głównie witaminy z grupy A, E oraz C, beta-karoteny, bioflawonoidy, oraz minerały takie jak cynk i selen.
Antyoksydanty - naturalne występowanie.
Przeciwutleniacze występują naturalnie w komórkach naszego organizmu pod postacią enzymów antyoksydacyjnych. Są produkowane podczas naturalnych procesów zachodzących w komórkach podczas oddychania, jednak ich zawartość może być niewystarczająca, aby skutecznie chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Substancje te są w dużej mierze pochodzenia roślinnego i z łatwością można je wprowadzić do naszej diety. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się owoce i warzywa bogate w witaminy C, karotenoidy oraz bioflawonoidy - np. (czarna porzeczka, pomarańcza, pomidor, brokuł), a także tłuszcze roślinne, przetwory mleczne i orzechy. Dużą ilość antyoksydantów zawiera również herbata, a połączenie jej z naturalnym sokiem bogatym w witaminy oraz miodem i przyprawami, które również wykazują szerokie działanie wspomagające nasz organizm stanowi świetne połączenie w walce z przeziębieniem w chłodne dni. Poniżej znajdziecie Państwo przepis na zimowo-jesienną herbatkę antyoksydacyjną.
A teraz trochę o poszczególnych składnikach naszej herbatki i ich właściwościach, czyli co warto wiedzieć o:
Goździki
Są to kwiaty goździkowca korzennego zerwane i ususzone w odpowiednich warunkach, który rośnie w tropikalnym klimacie. Zaskakują nas szeroką gamą pozytywnego działania. Goździki zawierają liczne związki przeciw-utleniające, które bez wątpienia oczyszczają organizm z toksyn. Wymiatając wolne rodniki spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawaniu nowotworów. Wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje. Mają też właściwości odkażające.
Imbir
Oprócz goździków, w kuchni możemy znaleźć inne produkty, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Imbir to przyprawa korzenna mająca silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Imbir zawiera również substancje pomagające zwalczać komórki rakowe. Ta bardzo zdrowa roślina zawiera również różne olejki eteryczne, które nadają mu niepowtarzalny aromat. Świetnie sprawdza się jako lek na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje.
Miód
O zdrowotnych właściwościach miodu na pewno każdy z nas dobrze wie. Ten bardzo pożywny efekt pracy pszczół jest nie tylko pyszny ale i też zdrowy. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg oraz goi rany. Rozcieńczony i podawany na zimno wykazuje działania przeciwbiegunkowe, a lekko podgrzany pomaga zwalczyć zaparcia. Jednak są to tylko przykładowe właściwości. Doskonale sprawdza się w walce z przeziębieniem.
Rozgrzewająca herbata antyoksydacyjna
W dniu dzisiejszym proponujemy przepis na oczyszczającą herbatkę z wykorzystaniem wszystkich prozdrowotnych właściwości imbiru, miodu oraz goździków. To doskonała propozycja na zimowe wieczory, antyoksydacyjna moc goździków wpływa na oczyszczenie organizmu z toksyn, a przeciwzapalna oraz doskonale rozgrzewająca moc imbiru i miodu to mieszanka która stanowi doskonałą broń w walce z przeziębieniem.
Składniki (na dzbanek herbaty)
- Garść czarnej ulubionej herbaty
- 3 łyżki miodu, (uwaga, miodu nie dodajemy do wrzątku!)
- Kilka goździków, (ok. 5 ziaren)
- 3 łyżki soku malinowego,
- Kilka plastrów obranego imbiru(może być suszony)
- 2 cytryny lub pomarańcze
- 2 łyżeczki Cukru(można zastąpić słodzikiem naturalnym)
Wykonanie herbaty:
W garnku zagotuj wodę z ulubioną herbatą, dodaj przyprawy, pozostaw na kilka minut pod przykryciem, tak aby herbatka połączyła się z przyprawami i nabrała aromatu. Pokrój w grube plastry cytrynę lub pomarańcze i wrzuć do garnka (możesz dodać też skórki dla podkreślania aromatu). Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z pozostałych cytryn. Miód oraz sok z cytrusów dodaj po przestygnięciu herbaty ! Na końcu posłodź do smaku cukrem trzcinowym wedle uznania. Herbatę przecedź przez sitko, następnie przelej do ozdobnych kubków i podawaj na gorąco :) Smacznego!
Większość produktów do wykonania przepisu można znaleźć w naszym sklepie.
Zapraszamy do zakupów www.jedzpij.pl