Przepis na oczyszczającą herbatkę z wykorzystaniem wszystkich prozdrowotnych właściwości imbiru, miodu oraz goździków 0

herbata-antyoksydacyjna

Zacznijmy od początku, czyli czym są antyoksydanty ?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to substancje posiadające zdolność neutralizowania szkodliwych procesów zachodzących w organizmie. Usuwają one wolne rodniki, które często są przyczyną uszkodzeń zdrowych tkanek, DNA, oraz białek. Dłuższy czas niedoboru tej substancji może prowadzić do powstania stresu oksydacyjnego, czyli stanu organizmu, w którym zaburzona zostaje równowaga pomiędzy powstawaniem oraz neutralizacją wolnych rodników. W efekcie taki stan może powodować miażdżyce, choroby serca, nowotwory oraz przyspiesza proces starzenia. Do przeciwutleniaczy zaliczamy głównie witaminy z grupy A, E oraz C, beta-karoteny, bioflawonoidy, oraz minerały takie jak cynk i selen.

Antyoksydanty - naturalne występowanie.

Przeciwutleniacze występują naturalnie w komórkach naszego organizmu pod postacią enzymów antyoksydacyjnych. Są produkowane podczas naturalnych procesów zachodzących w komórkach podczas oddychania, jednak ich zawartość może być niewystarczająca, aby skutecznie chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Substancje te są w dużej mierze pochodzenia roślinnego i z łatwością można je wprowadzić do naszej diety. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się owoce i warzywa bogate w witaminy C, karotenoidy oraz bioflawonoidy - np. (czarna porzeczka, pomarańcza, pomidor, brokuł), a także tłuszcze roślinne, przetwory mleczne i orzechy. Dużą ilość antyoksydantów zawiera również herbata, a połączenie jej z naturalnym sokiem bogatym w witaminy oraz miodem i przyprawami, które również wykazują szerokie działanie wspomagające nasz organizm stanowi świetne połączenie w walce z przeziębieniem w chłodne dni. Poniżej znajdziecie Państwo przepis na zimowo-jesienną herbatkę antyoksydacyjną.

A teraz trochę o poszczególnych składnikach naszej herbatki i ich właściwościach, czyli co warto wiedzieć o:

Goździki

Są to kwiaty goździkowca korzennego zerwane i ususzone w odpowiednich warunkach, który rośnie w tropikalnym klimacie. Zaskakują nas szeroką gamą pozytywnego działania. Goździki zawierają liczne związki przeciw-utleniające, które bez wątpienia oczyszczają organizm z toksyn. Wymiatając wolne rodniki spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawaniu nowotworów. Wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje. Mają też właściwości odkażające.

Imbir

Oprócz goździków, w kuchni możemy znaleźć inne produkty, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Imbir to przyprawa korzenna mająca silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Imbir zawiera również substancje pomagające zwalczać komórki rakowe. Ta bardzo zdrowa roślina zawiera również różne olejki eteryczne, które nadają mu niepowtarzalny aromat. Świetnie sprawdza się jako lek na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje.

Miód

 O zdrowotnych właściwościach miodu na pewno każdy z nas dobrze wie. Ten bardzo pożywny efekt pracy pszczół jest nie tylko pyszny ale i też zdrowy. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg oraz goi rany. Rozcieńczony i podawany na zimno wykazuje działania przeciwbiegunkowe, a lekko podgrzany pomaga zwalczyć zaparcia. Jednak są to tylko przykładowe właściwości. Doskonale sprawdza się w walce z przeziębieniem.

Rozgrzewająca herbata antyoksydacyjna

W dniu dzisiejszym proponujemy przepis na oczyszczającą herbatkę z wykorzystaniem wszystkich prozdrowotnych właściwości imbiru, miodu oraz goździków. To doskonała propozycja na zimowe wieczory, antyoksydacyjna moc goździków wpływa na oczyszczenie organizmu z toksyn, a przeciwzapalna oraz doskonale rozgrzewająca moc imbiru i miodu to mieszanka która stanowi doskonałą broń w walce z przeziębieniem.

Składniki (na dzbanek herbaty)

Wykonanie herbaty:

W garnku zagotuj wodę z ulubioną herbatą, dodaj przyprawy, pozostaw na kilka minut pod przykryciem, tak aby herbatka połączyła się z przyprawami i nabrała aromatu. Pokrój w grube plastry cytrynę lub pomarańcze i wrzuć do garnka (możesz dodać też skórki dla podkreślania aromatu). Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z pozostałych cytryn. Miód oraz sok z cytrusów dodaj po przestygnięciu herbaty ! Na końcu posłodź do smaku cukrem trzcinowym wedle uznania. Herbatę przecedź przez sitko, następnie przelej do ozdobnych kubków i podawaj na gorąco :)  Smacznego!

Większość produktów do wykonania przepisu można znaleźć w naszym sklepie.

Zapraszamy do zakupów www.jedzpij.pl

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl