Świąteczny makowiec zawijany - przepis 0

Składniki na 2 makowce

  • 500 g mąki i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650) - DO KUPIENIA TUTAJ
  • 40 g drożdży
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 4 żółtka z jaj średniej wielkości
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 60 g masła roztopionego, ciepłego 

Masa makowa

  • 250 g maku - DO KUPIENIA TUTAJ
  • wrzące mleko
  • 30 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu - DO KUPIENIA TUTAJ
  • 2 białka
  • ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody
  • opcjonalnie: odrobina soku z cytryny

Sposób wykonania

Masa makowa:

Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty). Trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania!).

Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką.

W rondlu roztopić masło. dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.

Masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. wymieszać i odstawić do schłodzenia (masa powinna mieć temperaturę pokojową w momencie użycia).

Ciasto drożdżowe:

  • Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto!

Mąkę przesiać do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna zrobić się porowata.

  • gotowy zaczyn dodać do mąki. 

Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. do masy, ciągle wyrabiając, powoli wlewać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.

Gotowe przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie wywałkować prostokąt o rozmiarach ok. 30 x 25 cm.

Masę makową podzielić na dwie równe części i równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić.

Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

  • piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół). makowce piec ok. 50 minut, do złotobrązowego koloru (kolor przebija przez papier) i suchego patyczka. radzę jednak po 40 minutach sprawdzić, czy ciasto nie jest gotowe, zależy to w dużej mierze od piekarnika. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. 

Lukier:

Cukier puder wsypać do miseczki. rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Można również dodać odrobinę soku z cytryny.

  • jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem.
SMACZNEGO DLA CAŁEJ RODZINY!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl