Składniki na 2 makowce
- 500 g mąki i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650) - DO KUPIENIA TUTAJ
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka z jaj średniej wielkości
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 60 g masła roztopionego, ciepłego
Masa makowa
- 250 g maku - DO KUPIENIA TUTAJ
- wrzące mleko
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 4 łyżki płynnego miodu - DO KUPIENIA TUTAJ
- 2 białka
- ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 – 4 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie: odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania
Masa makowa:
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty). Trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania!).
Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką.
W rondlu roztopić masło. dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.
Masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. wymieszać i odstawić do schłodzenia (masa powinna mieć temperaturę pokojową w momencie użycia).
Ciasto drożdżowe:
- Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto!
Mąkę przesiać do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna zrobić się porowata.
- gotowy zaczyn dodać do mąki.
Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. do masy, ciągle wyrabiając, powoli wlewać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.
Gotowe przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie wywałkować prostokąt o rozmiarach ok. 30 x 25 cm.
Masę makową podzielić na dwie równe części i równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić.
Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
- piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół). makowce piec ok. 50 minut, do złotobrązowego koloru (kolor przebija przez papier) i suchego patyczka. radzę jednak po 40 minutach sprawdzić, czy ciasto nie jest gotowe, zależy to w dużej mierze od piekarnika. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić.
Lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki. rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Można również dodać odrobinę soku z cytryny.
- jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem.