Przepis na domowy chleb cebulowy 0

Pyszny domowy chleb cebulowy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej lub tortowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru 

Dodatkowo:

  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem

Cebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.

Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto.

Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.

Potem ciasto krótko zagniatamy.

Foremkę keksową o wymiarach 12x30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut.

Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.

Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy.

Studzimy na kratce.

SMACZNEGO!

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl