Zakwas chlebowy żytni 100g
Cena regularna:
10,00 zł
towar niedostępny
dodaj do listy zakupów
Opis
ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI 100 G
Nasz zakwas jest brązowym, żytnim zakwasem, z wysoką kwasowością, nadającym ciastu chlebowemu specyficzny smak i zapach.
Sposób zastosowania:
1 – 3% w stosunku do objętości mąki.
Nasz zakwas nie musi być mieszany z wodą.
Wsypuje się go bezpośrednio do mąki.
Proponujemy:
Do chleba żytniego - 17g na 0,5kg mąki
Do chleba razowego - 25g na 0,5kg mąki
do chleba polskiego (biała mąka z niewielkim dodatkiem żytniej) - 9g na 0,5kg mąki
"Bezpiecznie" używa się 11g zakwasu na 0,5kg mąki,
ale w zależności jak bardzo zakwaszony chleb chcemy uzyskać tyle tego zakwasu wsypujemy.
Stosowanie zakwasu ma szereg zalet takich jak:
- lepsza przyswajalność pieczywa
- delikatny smak
- chrupiąca skórka i ładniejszy kolor pieczywa
- soczysty miękisz
- wydłużona świeżość pieczywa
Skład
Zakwas żytni.Wartość odżywcza w 100 g produktu
| Wartość energetyczna | 1230±120kJ/290±30kcal |
| Tłuszcz | 1-8g |
| w tym kw. tłuszczowe nasycone | 0,1-0,9g |
| Węglowodany | 15-25g |
| w tym cukry | 1-2g |
| Białko | 13-23g |
| Sód | <0,05g |
| Błonnik |
29-39g |
Zawartość netto
100g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
Kraj pochodzenia
Francja
Producent
Perlo Marek Kaszykul. Krakowska 25
38-300 Gorlice
Bezpieczeństwo
Opinie o produkcie (0)
od 250 zł
Waluty