13,50 zł
Cena regularna:
17,30 zł
5,70 zł
Cena regularna:
7,10 zł
7,70 zł
Pektyna cytrusowo-jabłkowa do przetworów 100g - jedzpij
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do listy zakupówOpis
PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO PRZETWORÓW 100 G
Pektyny to w pełni bezpieczne polisacharydy pochodzenia naturalnego, znajdujące się ścianach komórkowych młodych roślin. W przemyśle spożywczym pełnią rolę substancji zagęszczającej, emulgującej i żelującej.
Zastosowanie
- Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.
- Pektynę w ilości 33 g wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut.
- Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać.
- Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzację dżemu przez 20 minut.
Przestrzeganie receptury zapewnia najlepsze rezultaty. Zastępując owoce sokiem uzyskasz pyszną galaretkę.
Skład
Pektyna E440 (ii), dekstroza.
Informacja o alergenach: może zawierać mąkę pszenną, seler, gorczycę.
Wartość odżywcza 100g produktu
Wartość energetyczna | 1070 kJ/256 kcal |
Tłuszcz | 1,5 g/0,5 g |
Węglowodany, w tym cukry: |
33 g/30 g |
Białko | 5 g |
Sól* | <0,01 g |
Błonnik | 45 g |
*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Zawartość netto
100 g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent
PERLO Marek Kaszyk
Ul. Krakowska 25
38-300 Gorlice
Opinie o produkcie (0)
od 250 zł