Żyto i jego właściwości
Żyto i żytnie przetwory są od wieków wykorzystywane przez człowieka. Znaczna ilość dokonanych badań dowodzi o korzyściach spożywania tego zboża i jego produktów.
Charakterystyka żyta
Ziarno żyta wyróżnia się znaczną, na tle innych zbóż, ilością zawartego w nim błonnika. Szczególnie cennymi składnikami błonnika pokarmowego są pentozany, fruktany i β-glukany oraz ich frakcje rozpuszczalne w wodzie, które mają właściwości prozdrowotne. Dodanie ich do swojej diety przyczynia się do obniżenia całkowitego cholesterolu, a także obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych przewodu pokarmowego, piersi i prostaty. Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i ułatwia regularne wypróżnianie, dlatego zaleca się spożywanie chleba żytniego razowego jako czynnik w profilaktyce przeciw zaparciom. Wykazuje również działanie ochronne przed chorobami układu krążenia oraz zapobiega nadwadze. Normalizuje poziom cukru we krwi, co w efekcie zmniejsza podaż na insulinę u osób chorych na cukrzycę.
Pieczywo idealne dla cukrzyków i odchudzających się?
Badania laboratoryjne wykazały, że dobrej jakości pieczywo żytnie, jest o wiele zdrowsze ze względu na znacznie niższy indeks glikemiczny (48) niż pieczywo pszenne (70). Kiedy spożywamy tego rodzaju pokarm, nie musimy się bowiem obawiać gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Żytnie wyroby są zatem wskazane dla osób zmagających się z otyłością lub chorych na cukrzycę.
Same plusy i… gluten
Zanim włączymy wyroby żytnie do codziennej diety, musimy pamiętać o tym, że zawierają one gluten. Obecnie dobrze znamy nieobojętne dla naszego zdrowia właściwości tego zbioru białek. Ze względu na to, powinniśmy utrzymać konsumpcję produktów glutenowych w bezpiecznych ilościach, ponieważ składnik ten spożywany w nadmiarze zdecydowanie nie sprzyja zdrowemu i racjonalnemu żywieniu. Jednakże osoby, które nie chorują na celiakię ani nietolerancję pokarmową i wahają się pomiędzy chlebem żytnim a pszenicznym, powinny zdecydowanie wybrać pieczywo żytnie na zakwasie. Włączenie go do diety wspomaga układ krążenia, a także zapewnia nam błonnik i cenne witaminy z grupy B.
Wypieki z żyta
Pomimo faktu, że w rolnictwie duża część zbiorów żyta przeznaczona jest na paszę, na rynku możemy spotkać sporo produktów wyrabianych z tego zboża. Poza pieczywem, w sklepach znajdziemy mąkę żytnią, otręby, ciastka, płatki, a nawet piwo. Najlepszej jakości są oczywiście wyroby z mąki organicznej, które można nabyć także w naszym sklepie internetowym. Z całą pewnością, w przypadku domowych wypieków, warto zastąpić mąkę pszenną jej żytnim odpowiednikiem. Świetnie sprawdzi się przy wypieku ciast, babeczek oraz pizzy i polskich podpłomyków. Dobrze jest też poeksperymentować we własnym zakresie z naleśnikami i innymi wypiekami wedle własnego pomysłu.
Przepis na pyszne i zdrowe naleśniki
Składniki
- 200g mąki żytniej typ 750
- 200ml mleka
- 450ml wody
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego (lub smażyć na oleju)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać olej i resztę suchych składników. Zacząć miksować i powoli wlewać mleko, do uzyskania gładkiej masy. Dolać całą wodę i całość jeszcze chwilę miksować.
Odstawić na 10 minut. W tym czasie dobrze nagrzać patelnię i delikatnie posmarować ją olejem.
Zalecane jest smażyć cienkie naleśniki.
Zapraszamy do naszego sklepu po wyroby z żyta: https://jedzpij.pl/.