




Zakwas chlebowy pszenny 100g

Opis
ZAKWAS CHLEBOWY PSZENNY 100 G
Termin ważności: 2021-03-02
Zakwas pszenny to nic innego jak mąka pszenna razowa z wodą poddana fermentacji. Proces fermentacji poddawany jest ścisłej kontroli i w odpowiednim momencie jest przerywany. Następnie zawiesina zostaje poddana powolnemu procesowi odparowywania i suszenia. Fermentacja powoduje, że produkt ma odpowiednią kwasowość, która wzbogaci Twoje wypieki, nada im piękny kolor, strukturę i zapach.
Nieaktywny zakwas pszenny do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego.
Stosowanie suszonego zakwasu pszennego ma wiele zalet w porównaniu do stosowania tradycyjnego zakwasu:
- nie wymaga czasochłonnego przygotowania - skraca czas pieczenia chleba z kilku dni do kilku godzin,
- jest dostępny w każdej chwili
- prosty w dozowaniu
W porównaniu do zakwasu żytniego, który pozyskiwany jest w ten sam sposób (różni się użytą mąka), zakwas pszenny jest delikatniejszy.
UWAGA: zakwas jest nieaktywny wiec wymaga dodania drożdży (które dzięki dodaniu zakwasu są zupełnie niewyczuwalne). Produkt nadaje świetne walory smakowe i zapachowe, oraz poprawia strukturę wypieku, jednak nie powoduje rośnięcia ciasta.
Zastosowanie
Produkt dodajemy bezpośrednio do mąki z którą go mieszamy.
Zalecane dozowanie:
Drobne wypieki drożdżowe: 1-3% _>czyli na 1 kg mąki 1-3g zakwasu _> czyli max około 1 łyżeczka od herbaty
Chleb pszenny: 5-7% -> czyli na 1 kg mąki 5-7g zakwasu -> czyli od 1,5 do 2 łyżeczek od herbaty zakwasu
Chleb mieszany: 7-10% -> czyli na 1 kg mąki 7-10g zakwasu -> czyli od 2 do 2,5 łyżeczek od herbaty zakwasu
Jeżeli zwiększymy ilość zakwasu to będziemy mieć bardziej intensywny smak.
Najlepiej zacząć od wskazań producenta, a później dopasować ilość dodanego produktu do własnych kubków smakowych;)
Skład
Suszony zakwas pszenny.Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna | 1610 kJ/380 kcal |
Tłuszcz w tym kw. tłuszczowe nasycone | 1,8 g/0,4 g |
Węglowodany w tym cukry | 73,6 g/1,4 g |
Białko | 12,5 g |
Sól | - g |
Błonnik |
3,0 g |
Zawartość netto
100g
Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Producent
Perlo Marek Kaszykul. Krakowska 25
38-300 Gorlice
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)