PRZEPIS NA ZAKWAS CHLEBOWY
Składniki na zakwas chlebowy
- mąka żytnia (typ 720) - 0,5l garnuszek
- woda letnia - 0,5l garnuszek
- cukier - 1 kopiasta mała łyżeczka
- sól - ¼ małej łyżeczki
Pierwszy zakwas chlebowy
Przygotowanie zakwasu
Czas przygotowania zakwasu zależy od temperatury otoczenia. My zakwas przygotowujemy w temperaturze pokojowej (około 23 st. C).
Wszystkie wyżej wymienione składniki dokładnie wymieszać w garnku i przykryć koniecznie ściereczką. Na drugi dzień po upływie nie więcej niż 24 godziny należy zakwas podkarmić dodając:
- cukier - 1 mała łyżeczka
- woda letnia - ½ szklanki
- mąka żytnia - ½ szklanki
Ponownie mieszamy zawartość i zostawiamy przykryte ściereczką na nie więcej niż 24 godziny.
Czynność tą (podkarmianie zakwasu) powtarza się aż na powierzchni powstaną pęcherzyki powietrza. Wtedy zakwas jest już gotowy. U nas trwa to około 4 dni.
Część zakwasu odlewamy do słoiczka (niecała szklanka zakwasu) i odkładamy do lodówki do następnego pieczenia chleba. Dzięki temu, skrócimy czas przygotowania kolejnego zakwasu. Pozostałą część wlewamy do garnka gdzie będzie wyrabiane ciasto na chleb. Co dalej podczas pieczenia chleba, czyli przepis na domowy chleb znajduje się tutaj.
Przygotowanie kolejnego zakwasu
Kiedy wcześniej upieczony chleb kończy się, przygotujmy się na kolejne pieczenie. Najpierw zakwas. Słoiczek wcześniej odstawionego do lodówki zakwasu wlewamy do garnka i dodajemy:
- mąka żytnia - 0,5l garnuszek
- woda letnia z kranu - 0,5l
- cukier - 1 kopiasta mała łyżeczka
Dokładnie mieszamy, odkładamy do ciepłego miejsca (około 20 st. C). Maksymalnie do 24 godzin musimy podkarmić zakwas dodając:
- cukier - 1 mała łyżeczka
- woda letnia - ½ szklanki
- mąka żytnia - ½ szklanki
Od 5 godzin od podkarmienia do max 24 godzin możemy przystąpić do wyrabiania ciasta na chleb co zostało opisane w artykule przepis na domowy chleb na zakwasie.
Galeria zdjęć
Zaraz po dodaniu do zakwasu przed kolejnym pieczeniem. Najpierw zakwas do garnka, później mąka, woda i na końcu cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dojrzewający zakwas na chleb powinien być przykryty ściereczką. Dobrze jest go dać pod jakąś tackę ponieważ w trakcie rośnięcia może wykipieć. Powinien leżakować w ciepłym miejscu (około 20 st. C).