Przepis: chleb na zakwasie

0

CHLEB NA ZAKWASIE - PRZEPIS

 

Wstęp

Z poniższego przepisu powstają 4 bochenki chleba  o wadze około 1 kg i rozmiarach jak foremki które używamy do pieczenia (dł. 38 cm, szerokość 10 cm). Upieczone chleby dzielimy na połówki i chowamy do zamrażalnika (po wyjęciu i rozmrożeniu chleby są świeże). Zawsze na wierzchu mamy część chleba którą spożywamy. Nasz chleb w przeciwieństwie do tych sklepowych zachowuje dłużej świeżość i smak, jest bez "chemii".

Z naszego przepisu powstaje chleb pszenno-razowy na zakwasie (2 kg mąki pszennej razowej typ 1850 i 2 kg mąki pszennej chlebowej typ 750. Jeśli chcą Państwo upiec chleb bardziej biały – nic prostszego – wystarczy użyć proporcji np. 1 kg mąki pszennej razowej i 3 kg mąki pszennej chlebowej. Chcąc upiec chleb pszenno-żytni wystarczy zamienić mąkę razową na żytnią.

 

Rzeczy potrzebne

  • Piecyk elektryczny (2 poziomowy) z temperaturą około 180 st. C
  • Foremki
  • Stolnica
  • Papier pergaminowy
  • Naczynia
  • Pozytywny nastrój :)

Składniki na chleb

 

Ciasto i pieczenie

Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba wcześniej przygotować zakwas chlebowy, zobacz przepis na zakwas chlebowy tutaj lub kup gotowy zakwas tutaj.

Wyrabianie ciasta na chleb

Wlewamy zakwas chlebowy do dużego garnka (10 litrów, im większy tym lepiej bo łatwiej się wyrabia) i dodajemy:

  • 2 kg mąki pszennej razowej z otrębami
  • 2 kg mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 3 kopiaste łyżki stołowe soli (można dać troszkę mniej)
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 płaska duża łyżka stołowa  kminku zmielonego lub nasion
  • 3 małe łyżeczki czarnuszki

 

Dobrze wymieszać. Powyżej wymienione ziarna i przyprawy dodaje się według uznania i smaku jaki chce się uzyskać. Dolewamy wody, my zużywamy jej około 1 litr, dolewamy po trochę, mieszamy na przemian do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno się wyrabiać około 10 min.

 

Po dobrym wyrobieniu ciasto powinno wychodzić z garnka w całości ale nie może być lejące się ani za twarde. Powinno być miękkie.

 

Ciasto na foremki

Na stolnice równo wysypać trochę mąki około ½ szklanki i 1 szklankę płatków owsianych.Wyjąć z garnka ciasto i uformować w prostokąt, podzielić go na 4 równe części. Każdą z tych części obtoczyć w mące i płatkach.

Foremki dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia z każdych stron. Włożyć do środa ciasto i ugnieść, wyrównać. Górę ciasta posmarować wodą (najlepiej użyć do tego pędzla). Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i w temp. około 22 st. C odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tej temperaturze wyrosnąć w czasie około 4,5 godziny (jeśli ciasto nie urośnie oznacza to, że albo drożdże były za słabe albo temperatura była zbyt niska).

Pieczenie chleba

Po około 4,5 godzinach wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Powinien mieć temperaturę 180 st. C. Wcześniej oczywiście piekarnik nagrzewamy do tej temperatury. Pieczenie trwa około 1 godzinę i 15 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika, z foremek i papieru i czekamy aż się ostudzi.

Gotowe, życzymy udanych i smacznych wypieków :)

Zachęcamy do rozmowy na temat przepisów na chleb na naszym fanpage facebook.

 

Chleb domowy pszenno-żytni (na zakwasie):

By taki chleb upiec wystarczy zastosować powyższy przepis i zamiast mąki pszenno-razowej użyć żytnią.

 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Promocje
Mąka pszenna chlebowa typ 750 5kg
Mąka pszenna chlebowa typ 750 5kg

14,99 zł

Cena regularna: 20,00 zł

Najniższa cena: 13,99 zł
szt.
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health
Miód manuka mgo 400+ 250g manuka health

164,00 zł

Cena regularna: 169,00 zł

Najniższa cena: 153,00 zł
szt.
Mąka żytnia razowa typ 2000 25kg
Mąka żytnia razowa typ 2000 25kg

61,00 zł

Cena regularna: 91,00 zł

Najniższa cena: 70,35 zł
Suszone drożdże piekarskie 100g
Suszone drożdże piekarskie 100g

7,50 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,00 zł
szt.
Miód manuka mgo 550+ 500g manuka health
Miód manuka mgo 550+ 500g manuka health

420,00 zł

Cena regularna: 448,00 zł

Najniższa cena: 378,00 zł
szt.
Jan 0,5l woda lecznicza - 48 butelek
Jan 0,5l woda lecznicza - 48 butelek

205,00 zł

Cena regularna: 230,00 zł

Najniższa cena: 185,00 zł
pakiet
Mąka z pszenicy durum 25kg
Mąka z pszenicy durum 25kg

132,00 zł

Cena regularna: 170,00 zł

Najniższa cena: 128,40 zł
szt.
WYPRZ Sos Super Hot Ghost Pepper 115g Roleski
WYPRZ Sos Super Hot Ghost Pepper 115g Roleski

5,70 zł

Cena regularna: 7,80 zł

Najniższa cena: 7,80 zł
szt.
Mąka z pszenicy durum 5kg
Mąka z pszenicy durum 5kg

30,00 zł

Cena regularna: 40,00 zł

Najniższa cena: 32,00 zł
szt.
Budyń ekologiczny o smaku śmietankowym z truskawkami 38g Vitally Food WYPRZ
Budyń ekologiczny o smaku śmietankowym z truskawkami 38g Vitally Food WYPRZ

2,50 zł

Cena regularna: 3,30 zł

Najniższa cena: 3,30 zł
szt.
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg
Mąka pszenna tortowa typ 450 5kg

15,99 zł

Cena regularna: 19,00 zł

Najniższa cena: 14,99 zł
szt.
Słonecznik łuskany 1kg - jedzpij
Słonecznik łuskany 1kg - jedzpij

11,50 zł

Cena regularna: 15,00 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
kg
#Super cena
Chrzan na żurawinie 190g Naturo WYPRZ
Chrzan na żurawinie 190g Naturo WYPRZ

7,30 zł

Cena regularna: 9,30 zł

Najniższa cena: 9,30 zł
szt.
Makaron kukurydziany rurka 400g Pro Natura WYPRZ
Makaron kukurydziany rurka 400g Pro Natura WYPRZ

4,99 zł

Cena regularna: 6,30 zł

Najniższa cena: 3,44 zł
szt.
Chrupiące wstążki jak faworki -  ciastka bezglutenowe 100g Glutenex
Chrupiące wstążki jak faworki - ciastka bezglutenowe 100g Glutenex

10,99 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 1,00 zł
szt.

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl