Propolis - bogactwo pszczelej apteki
W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy. Lecznicze działanie propolisu jest efektem synergistycznym zawartych w nim związków chemicznych. Propolis ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków. Właściwości farmakologiczne propolisu umożliwiają miejscowe znieczulenie, regulację ciśnienia, wzmocnienie wydzielania żółci, odtruwanie wątroby, leczenie wrzodów, ran.
Oto przepis na nalewkę propolisową oraz garść informacji jak ją stosować
• Rozpuścić 100g propolisu w 0,5l 70% spirytusu a następnie odstawić w zaciemnione miejsce na około 3 tygodnie.
• Po upływie wspomnianego czasu nalewka jest gotowa do spożycia.
• Nalewka szczelnie zamknięta może być przechowywana wiele lat, jednak wskazane jest aby została wykorzystana w ciągu roku od sporządzenia.
• Ponieważ część źródeł podaje, że istnieje możliwość dodania do roztworu wody dodam), że największą skuteczność osiągnął propolis rozpuszczany w roztworze 70% alkoholu. Przechowywać w butelce z ciemnego szkła.
Osad propolisowy, który powstał po zlaniu roztworu można wykorzystać do okładów przy bólach stawowych i reumatycznych. Osad zawinięty w gazę przykładać na bolące miejsce, które wcześniej należy ochronnie posmarować tłustym kremem.
Stosowanie nalewki z propolisu
Stany zapalne dróg oddechowych, kaszel, angina:
• 15-20 kropli na łyżkę cukru (trzymać w ustach)
• 50 k. na 250 ml ciepłej wody (do płukania gardła)
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy:
• 20-50 k. na 100 ml ciepłego mleka (2 razy dziennie)
• 30-40 k. na 1 szklankę odwaru z siemienia lnianego (pić między posiłkami po ½ szklanki przy wrzodach żołądka)
Zapalenie wątroby przewlekłe i wirusowe:
• 50 k. na ½ szklanki letniej, przegotowanej wody (2 razy dziennie)
Nadciśnienie tętnicze i profilaktyka w miażdżycy:
• 30-60 k. na ½ szklanki mleka lub przegotowanej wody
Osłabiona odporność:
• 20-40 k. na łyżkę miodu rozpuszczonego w szklance letniej, przegotowanej wody(3 razy dziennie)
Stany zapalne dróg moczowych i pęcherza moczowego:
• 50 k. z łyżką miodu i 1 łyżeczką pyłku na szklankę, wody (pić 2 razy dziennie przez okres 1 miesiąca)
Zapalenie gruczołu krokowego:
• 50 k. z 1 łyżką miodu i pyłku na ½ szklanki letniej, przegotowanej wody i ½ szkl. soku z marchwi. Pić raz dziennie godzinę przed posiłkiem (1 miesiąc)
Zranienia, owrzodzenia, grzybice, odleżyny i oparzenia:
• 3-5 ml na 100 ml wody (do przemywania)
Paradontoza i ból zębów:
• przykładać tampon z waty nasączony wyciągiem z propolisu.
Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na propolis.