Po czym poznać prawdziwy miód?
O właściwościach zdrowotnych miodu moglibyśmy mówić godzinami. Miód ma zbawienny wpływ między innymi na serce, układ nerwowy, układ trawienny czy pracę mózgu. Wielu konsumentów szczególnie ceni sobie właściwości antybakteryjne. Jeśli chcesz na własne oczy przekonać się o jego zaletach, pamiętaj o dokonaniu właściwego wyboru. Najbardziej wartościowe są miody naturalne, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub bezpośrednio od pszczelarza. Niestety, osoby niezorientowane w tym temacie często nieświadomie decydują się na miód sztuczny, nieposiadający aż tylu właściwości zdrowotnych. Zachęcamy do lektury naszego krótkiego poradnika, który wyjaśni, jak rozpoznać prawdziwy miód.
Jak smakuje naturalny miód?
Wytrawni smakosze nie mają problemów z ustaleniem specyfiki miodu na podstawie jego smaku i właśnie w ten sposób można ocenić jego prawdziwość. Miody naturalne po pierwszym spróbowaniu sprawiają wrażenie bardzo słodkich. Dopiero później do kubków smakowych dociera informacja dotycząca pochodzenia produktu. Większość konsumentów wspomina o charakterystycznym pieczeniu w ustach i drapaniu w gardle. Wrażenie jest bardziej intensywne w przypadku naturalnych miodów gryczanych. Specyficzny posmak oraz naturalne aromaty są najlepszym dowodem na naturalne pochodzenie miodu.
Jak rozpoznać prawdziwy miód – sprawdzone sposoby
Miody naturalne charakteryzują się specyficzną konsystencją – co jest szczególnie widoczne w porównaniu ze sztucznymi produktami. Prawdziwe wyroby zawsze formułują się w stożek, jeśli będziemy przelewać je łyżką na talerz. Z kolei sztuczne odpowiedniki mają postać płynną i dlatego szybko rozlewają się na naczyniu. Miody naturalne bardzo powoli rozpuszczają się w wodzie, a dodatkowym dowodem na ich prawdziwość są charakterystyczne smugi, które dostrzeżemy w naczyniu z wodą. W rozpoznaniu pomocna okaże się także waga. Przyjmuje się, że w litrowym naczyniu musi znaleźć się około 1,4 kg miodu. Najpopularniejszą metodą na to, jak rozpoznać prawdziwy miód jest przyjrzenie się jego konsystencji i ocenienie stanu krystalizacji. Pojawia się ona zazwyczaj już po paru miesiącach. Charakterystyczne zbrylenie nigdy nie występuje w przypadku sztucznych produktów.
Jak sprzedawcy oszukują na miodzie?
Nie każdy konsument zdaje sobie sprawę, jak powinien wyglądać naturalny miód i na co zwrócić uwagę przy zakupie. Właśnie z tego powodu wciąż wielu klientów daje się oszukać nierzetelnym sprzedawcom. Należy pamiętać przede wszystkim o dokładnym czytaniu etykiet. Jeśli przeczytasz informację, że wybrany miód jest w rzeczywistości mieszanką miodów pochodzących także z krajów spoza UE, prawdopodobnie masz do czynienia z miodem po części „made in China”. Chińskie miody często są bezwartościowe, a ich produkcja zawsze pozostawiała wiele do życzenia, chociażby ze względu na stosowanie pestycydów. Nic dziwnego, że większość świadomych klientów omija szerokim łukiem produkty z półki „made in China”, ale nie wszyscy wiedzą, że mieszanki miodów również zawierają wyroby pochodzące z dalekiej Azji. Wśród sztucznych miodów można również natknąć się na produkty na bazie syropu z rozgrzanego cukru, które są jedynie źródłem pustych kalorii – ich płynna, idealnie gładka postać powinna być dla potencjalnego konsumenta sygnałem ostrzegawczym.
Dlaczego warto wybrać naturalny miód?
Na koniec należy podkreślić, że właśnie naturalne miody są najbardziej wartościowe i zawierają najwięcej substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Prawdziwe produkty są między innymi źródłem kwasu foliowego, kwasów organicznych, węglowodanów oraz witamin z grupy B, witaminy A i witaminy C. Nic dziwnego, że mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i są niezastąpione w wielu działaniach o charakterze leczniczym.
Na koniec
Polecamy artykuł na temat gatunków miodów, ich pochodzenia, właściwości leczniczych oraz sposobów przechowywania.
Polecamy również miody dostępne w naszej ofercie