Płaskurka - co warto wiedzieć o tym zbożu?
Płaskurka to gatunek pszenicy, której właściwości doceniono już w starożytnej Mezopotamii. Warto zwrócić uwagę na to, że zboże płaskurka jest wolne od zanieczyszczeń oraz chemii, ponieważ jest ono uprawiane tradycyjnymi metodami. Pochodzi z obszarów Egiptu, Syrii, Palestyny i Mezopotamii. Ze względu na zapomnienie o tym zbożu, płaskurkę uprawiają jedynie rolnicy w województwie kujawsko-pomorskim.
Płaskurka – podstawowe informacje
W Polsce ludzie zapomnieli o płaskurce, choć ekolodzy twierdzą, że ten stan niedługo się zmieni i zboże wróci do łask. W Niemczech oraz we Włoszech często wykorzystują je do wytwarzania mąki, chleba, makaronów oraz piwa. Co ciekawe, nie jest wymagającym zbożem, ponieważ można je uprawiać na ubogich w substancje organiczne glebach, a także jest odporne na szkodniki i grzyby. Jak już wcześniej wspominaliśmy, płaskurka jest wolna od ulepszaczy, ponieważ jej ziarno nie toleruje żadnych obcych dodatków, co wymusza na rolnikach zasiew bez stosowania środków chemicznych.
Płaskurka i jej pochodzenie
Płaskurka była znana ludziom już 10 tysięcy lat p.n.e. Najprawdopodobniej jest mutacją najstarszej pszenicy. Dzięki badaniom dowiedzieliśmy się, że po raz pierwszy została zasiana w Turcji, około 8000 lat p.n.e. Była uprawiana w czasach biblijnych i stanowiła wtedy podstawę żywieniową. Europejczycy poznali to zboże 3400 lat p.n.e.
Płaskurka i jej właściwości
Płaskurka zawiera takie minerały jak: fosfor, wapń oraz magnez. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu, luteiny, witamin: A i B oraz białka. Dzięki tym składnikom płaskurka:
- wzmacnia naszą odporność,
- poprawia trawienie,
- zapobiega powstaniu nowotworu układu pokarmowego,
- poprawia nasz wzrok oraz zdrowie oczu,
- łagodzi bóle głowy, które są spowodowane migreną,
- dodaje energii do naszego organizmu,
- zwalcza anemię,
- rozgrzewa organizm,
- wspomaga krążenie krwi.
Z pewnością ucieszą się osoby, które nie tolerują glutenu, ponieważ ten, który znajduje się w płaskurce, nie wywołuje nietolerancji, dlatego jest bezpieczny do spożywania.
Przepisy z płaskurką
Tarta
Składniki:
- 250 g mąki z płaskurki
- Pół kostki masła
- 1 żółtko
- Łyżeczka soli
- 50 ml zimnej wody
Wykonanie:
Dodajcie sól do mąki oraz masło w kawałkach. Ucierajcie wszystko do momentu otrzymania kruszonki. Dodajcie żółtko i mieszajcie tak długo, aż składniki się połączą, a następnie dolejcie wody i wyróbcie wszystko tak, aby otrzymać gładkie ciasto, które musicie następnie owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 40 minut.
Rozwałkujcie ciasto na blacie i przełóżcie je do formy od tarty, a następnie nakłujcie widelcem. Nagrzejcie piekarnik do 190 stopni, a w tym czasie przykryjcie ciasto papierem do pieczenia i obciążcie fasolą, aby zbyt mocno nie wyrosło. Możecie włożyć ciasto do piekarnika na 15 minut i gotowe!
Bułki z płaskurki
Składniki:
- 500 g mąki z płaskurki
- 50 g świeżych drożdży
- Łyżeczka cukru trzcinowego
- 250 ml ciepłej wody
- 40 g oleju
- Łyżeczka soli
Wykonanie:
Rozpuście drożdże w 1/3 szklanki wody. Dodajcie cukier, łyżkę mąki, a następnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na 15 minut do momentu, aż nie wyrośnie. Do pozostałej mąki dodajcie wodę, olej, sól i zaczyn drożdżowy. Wyróbcie wszystko na jednolitą masę. Przykryjcie miskę bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca na 15 minut. Po tym czasie podzielcie ciasto na 10 równych części i uformujcie bułki. Ułóżcie je na blaszce i odstawcie na kolejne 15 minut, a następnie wstawcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Smacznego!
Jeśli chcecie mieć w swoim domu mąkę z płaskurki, zapraszamy do uzupełnienia zapasów na: https://jedzpij.pl/.