Kategorie
Dostępność
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Płaskurka to starsza odmiana orkiszu, który jest odmianą pszenicy. Zboże to wywodzi się z rejonu tzw. Żyznego Półksiężyca, obejmującego ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Jej kłosy są płaskie i nieco przypominają jęczmień. Uprawiana jest ekologicznie niemal na całym świecie. W Polsce istnieją niewielkie pola obsiane płaskurką w województwie kujawsko-pomorskim.
Zboże płaskurki zawiera moc białka, antyoksydantów i minerałów tj wapń, magnez i fosfor, jest wolne od środków chemicznych i wszelkich zanieczyszczeń. Ziarno nie toleruje żadnych obcych „dodatków” w ziemi, przez co wymusza na rolnikach zasiew i wzrost bez stosowania środków chemicznych i nawozów. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia kombajnów.
Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego, luteiny, alfa- i beta-karotenu i β-glukanów. Doskonale sprawdza się jako składnik diet redukcyjnych, ponieważ po jej spożyciu na długo towarzyszy nam poczucie sytości.
Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw. Przyrządzamy z niej to co ze zwykłej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nie klei się i nie ciągnie. Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet orkisz.
od 250 zł