Opcje przeglądania

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Płaskurka to starsza odmiana orkiszu, który jest odmianą pszenicy. Zboże to wywodzi się z rejonu tzw. Żyznego Półksiężyca, obejmującego ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Jej kłosy są płaskie i nieco przypominają jęczmień. Uprawiana jest ekologicznie niemal na całym świecie. W Polsce istnieją niewielkie pola obsiane płaskurką w województwie kujawsko-pomorskim.


Zboże płaskurki zawiera moc białka, antyoksydantów i minerałów tj wapń, magnez i fosfor, jest wolne od środków chemicznych i wszelkich zanieczyszczeń. Ziarno nie toleruje żadnych obcych „dodatków” w ziemi, przez co wymusza na rolnikach zasiew i wzrost bez stosowania środków chemicznych i nawozów. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia kombajnów.


Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego, luteiny, alfa- i beta-karotenu i β-glukanów. Doskonale sprawdza się jako składnik diet redukcyjnych, ponieważ po jej spożyciu na długo towarzyszy nam poczucie sytości.


Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw. Przyrządzamy z niej to co ze zwykłej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nie klei się i nie ciągnie. Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach. Płatki z płaskurki nadają się idealnie na śniadanie jako musli lub jako dodatek do różnych wypieków. Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet orkisz.

Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 250 zł
oferta oferta

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl