Orzechy i ich cenne właściwości
Orzechy należą do najbardziej wartościowej grupy bakalii pod względem wartości odżywczych. Pomimo dużej kaloryczności oraz tłuszczu są korzystnymi dla naszego zdrowia nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Posiadają bardzo dużo witamin szczególnie z grupy B oraz E, składniki mineralne tj.: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, sód, każdy rodzaj orzechów posiadają inne zawartości witamin i minerałów. Posiadają wysoką zawartość białka co bardzo ważne jest w diecie wegetarian. Orzechy mają bardzo dużo korzystnych właściwości dla zdrowia. Jedzenie orzechów poprawia funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego i krążenia, zmniejsza ryzyko chorób serca i zawału, zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2, udaru mózgu czy nowotworów. Duża zawartość w orzechach nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża zawartość złego cholesterolu we krwi, regulują przemianę materii, obniżają poziom cukru we krwi oraz działa przeciwzakrzepowo.
Istnieje wiele odmian orzechów, każdy z nich ma inne cechy, właściwości oraz wartości odżywcze. Warto wybrać takie, które dostarczą nam jak najwięcej cennych składników. Orzechy stanowią doskonałą przekąskę, nie wymagają żadnego specjalnego przygotowania ani jakiejkolwiek obróbki.
Orzechy można dodawać pokruszone do potraw, panierki, szerokie zastosowanie mają w cukiernictwie.
Rodzaje orzechów
Orzechy włoskie – powszechnie znane i lubiane, swoim kształtem przypominają ludzki mózg pewnie nie bez powodu ponieważ wspomagają jego funkcjonowanie, poprawiają pamięć i koncentrację. W porównaniu z innymi orzechami są bogatsze w kwasy tłuszczowe, przez co szczególnie polecane są osobom, które nie jedzą ryb ponieważ pokrywają dzienne zapotrzebowanie na omega 3. Za względu na swoje zdrowotne właściwości warto zjeść 3-4 sztuki dziennie. Posiadają wysoką zawartość kwasu foliowego dlatego ważne są w diecie kobiet w ciąży.
Orzechy laskowe – posiadają pozytywny wpływ na wzrok i mózg, jak również układ nerwowy dzięki zawartości zdrowych tłuszczy. Bogate są w witaminę E, oraz kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, ponadto zalecane jest ich spożycie w profilaktyce miażdżycy. Częste spożywanie pomaga w usuwaniu wolnych rodników, tym samym opóźniając starzenie. Poprawiają przemianę materii ponieważ posiadają dużą zawartość błonnika. Zawierają wiele cennych minerałów tj.: magnez, fosfor, cynk, wapń, folanów i manganu.
Orzechy ziemne inaczej zwane arachidowymi – dojrzewają pod ziemią, posiadają największą ilość białka za wszystkich orzechów oraz witaminy B3. Zawierają tłuszcze, błonnik oraz składniki mineralne i witaminy. Spożywanie orzeszków ziemnych przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu we krwi przyczyniając się tym samym do produkcji dobrego cholesterolu HDL, zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, zawałom serca, chorobom wieńcowym. Ponadto orzechy ziemne są bogatym źródłem potasu dzięki czemu wspomagają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także obniżają poziom cukru.
Orzechy nerkowca – to bardzo zdrowe i smaczne orzechy, zawierają dużą ilość żelaza, białka, cynku, fosforu oraz magnezu. Spożywanie orzechów nerkowca zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Należą do najsmaczniejszych orzechów świata. Można je spożywać jako samodzielna przekąska, wspaniały dodatek do deserów, ciast, sałatek jak również są składnikiem wielu potraw na dalekim wschodzie. Ponadto orzechy posiadają właściwości zdrowotne– zapobiegają chorobom serca, nadciśnieniu, koją nerwy, chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Migdały – nazywane „królem orzechów”należą do najszlachetniejszych wśród orzechów. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, miedź, amigdalinę oraz tokoferole. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych m.in.: opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, chronią przed stresem. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspomagają odchudzanie, zwalczają wolne rodniki. Migdały tworzą wspaniałą zdrową przekąskę, można je dodawać do potraw, mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie to właśnie z migdałów powstaje pyszny marcepan.
Pistacje – są to najbardziej odżywcze orzechy. W ich składzie znajduje się bardzo wysoka zawartość błonnika i luteiny dzięki czemu wspomagają funkcjonowanie naszego wzroku. Zawierają dużą ilość witaminy B6, B1, beta-karoten oraz potas, który wspomaga obniżeniu ciśnieniu krwi. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz cukru, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, neutralizują wolne rodniki. Dzięki dużej zawartości żelaza pomagają w zwalczaniu anemii. Można je spożywać bezpośrednio, bardzo popularne są także w cukiernictwie oraz przemyśle spożywczym.
Orzechy brazylijskie – inaczej zwane orzeszkami „para”. Posiadają cenne minerały: selen (najwięcej ze wszystkich orzechów), magnez, wapń, potas i witaminy E, kwas foliowy. Mają także właściwości zdrowotne min.: kojąc nerwy, wzmacniają zęby i kości, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają odporność organizmu, obniżają ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów, poprawia jakość nasienia u mężczyzn, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają pracę mózgu. Ponadto wykazują właściwości regenerujące organizm. Orzechy brazylijskie można spożywać na surowo, dodawać je do sałatek owocowych, deserów, deski serów, wypieku ciast i ciasteczek oraz przyrządzania keksów. Dobrze komponują się z przyprawami pikantnymi.
Orzechy pecan – zwane także „orzeszkami amerykańskimi”, kształtem przypominają orzechy włoskie, w smaku natomiast są delikatniejsze, maślane i słodsze. Zawierają dużą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz witaminy B1, E, C, K oraz związki mineralne: cynk, potas, wapń, żelazo, magnez, sód. Orzechy pekan wpływają wzmacniająco na układ krążenia, działają ochronnie na serce, wzmacniają odporność organizmu, pozwalają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają metabolizm, wpływają na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci. Posiadają szerokie zastosowanie kulinarne można je spożywać na surowo, jako dodatek do ciast, ciasteczek, sałatek, deserów.
Orzechy macadamia – to okrągłe, białe orzechy podobne do orzechów laskowych. Są to orzechy bardzo tłuste i kaloryczne najbardziej ze wszystkich orzechów. Posiadają bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, ponadto są cennym składnikiem witaminy A i E oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas. Posiadają także właściwości zdrowotne m.in.: działają ochronnie na serce i układ krwionośny, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, mają silne właściwości antyoksydacyjne, hamują starzenie się skóry, zapobiegają niedokrwistości dzięki zawartości żelaza, dzięki dużej zawartości minerałów zapewniają odpowiednie wzmocnienie układu mięśniowo-szkieletowego, obniżają ryzyko wystąpienia zakrzepicy i choroby wieńcowej. Orzechy makadamia stanowią smaczną samodzielna przekąskę, używa się je do wypieków ciast, ciasteczek, świetnie komponują się w sosach z czosnkiem i anchois.
Kiedyś orzechy stanowiły przysmak dostępny wyłącznie dla ludzi zamożnych, dziś orzechy są dostępne niemalże w każdym sklepie. Warto je włączyć do swojej diety chociażby ze względu na wiele cennych składników tłuszczy, minerałów, witamin, białka i wiele innych. Są szybką, smaczną i przede wszystkim zdrową przekąską, która może nam towarzyszyć w domu, pracy czy szkole. Wybierając orzechy powinniśmy kierować się tym aby były naturalne, świeże, nieprzetworzone oraz nie zawierały konserwantów. Na rynku można znaleźć wiele orzechów z dodatkiem soli, kolorowych panierek czy czekolady, tego typu produkty nie wpływają pozytywnie na organizm i przede wszystkim na figurę.