Czarnuszka - czarny kminek - złoto faraonów 0

Olej z czarnuszki - Złoto faraonów

Czarnuszka w historiikwiat czarnuszki jedzpij.pl

Czarnuszka -  jej łacińska nazwa to Nigella sativa L. jest rośliną, o której walorach dowiedzieliśmy się od Egipcjan. To  oni zwykli powtarzać, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci, a choć wspomniane zapewnienia mogą brzmieć  co najmniej zaskakująco, możemy teraz potwierdzić że nie były to czcze przechwałki.

Jak podają legendy wielkim entuzjastą czarnuszki był faraon Tutechamon, wierzył on w jej szczególne właściwości, że zawsze w jego obecności, któryś ze służących musiał mieć przy sobie ten leczniczy olejek. Wiem z podań, że Egipcjanki stosowały go do poprawiania swojej urody.

Czarnuszka siewna to roślina osiągająca wysokość do ok. 50 centymetrów. Jej ojczyzna to Azja oraz kraje Europy Południowo-Wschodniej. Czarnuszka siewna uprawiana jest również w Polsce a niekiedy można spotkać jej piękne dzikie okazy. Znakiem rozpoznawczym czarnuszki jest pojedynczy kwiat o pięknej biało-czarno-seledynowej barwie. Dzięki swojemu ubarwieniu oraz wyglądowi często stosowany jest jako kwiat ozdobny i ma zastosowanie w bukietach.

Chociaż historia zastosowania medycznego i kulinarnego czarnuszki sięga starożytności, czarnuszka znana była i używana przez naszych przodków w Polsce. Według książek kulinarnych oraz zielników chętnie była stosowana jako dodatek do chlebów, mięs oraz sosów była stosowana zamiennie z pieprzem. Polecana przez zielarzy osobom z problemami żołądkowymi. Prawdziwy renesans dla czarnuszki można zaobserwować na początku XX wieku. Wiele badan potwierdziło  naukowo jej historyczne właściwości i jej zastosowania w medycynie, kuchni oraz kosmetologii. 

Czarnuszka - właściwości i zastosowanie

Po przeczytani powyższych ogólnych informacji warto uporządkować sobie wiadomość na temat dobroczynnych skutków używania czarnuszki.

Czarnuszka dla alergików i astmatyków 

Można zasugerować, że właściwości czarnuszki  w profilaktyce alergicznej i astmatycznej to jej najważniejszy sposób zastosowania. Naukowcy dowiedli, że wpływa ona pozytywnie na układ immunologiczny, zwalcza objawy grypy i przeziębienia, organizm wsparty czarnuszką ma więcej siły na walkę z czynnikami uczulającymi. Dla astmatyków dużym plusem są właściwości wykrztuszające czarnuszki, rozszerzające oskrzela.  Regularne stosowanie czarnuszki zimniejsza intensywność ataków astmatycznych. Jednym i drugim poleca się stosowania naparów z czarnuszki.

W walce z rakiem

Według najnowszej wiedzy medycznej  olej z czarnuszki hamuje aktywność komórek rakowych, a niekiedy zabija pewne rodzaje komórek nowotworowych. Pierwotne badania przeprowadzono na zwierzętach z chorobami nowotworowymi, pozytywne wyniki leczenia przeniesiono na leczenie ludzi. Olej z czarnuszki jak i ekstrakt thymoquinone silnie działa  na różne choroby zapalne, w tym raka: trzustki, wątroby, żołądka, mózgu, skóry, szyjki macicy, piersi, kości,  jelita grubego i chłoniaka.

Czarnuszka na problemy  z cerą, skórą, włosami

Pisząc o zastosowaniu i właściwościach czarnuszki należy wspomnieć o jej zastosowaniu kosmetycznym. Jest idealnym rozwiązaniem na problemy skórne takie jak trądzik, zwłaszcza młodzieńczy, łuszczycę skóry, atopowe zapalenie skóry. Jest to doskonałe uzupełnienie kuracji zalecanej przez dermatologa. Czarnuszkę można stosować w postaci naparów, nalewek do picia oraz w formie oleju.

nasiona czarnuszki jedzpij.pl

Czarnuszka na jesienne i zimowe przeziębienia

Przeciwzapalnych i bakteriobójczych właściwości czarnuszki nie można przecenić  w okresie jesienno-zimowym, w okresie typowym dla przeziębień, katarów, grypy. Czarnuszka wzmacnia układ odpornościowy a w postaci kropli do nosa udrażnia nos oraz zatoki. 

Czarnuszka w kuchni

Nasiona czarnuszki maja zastosowanie jako dodatek do aromatyzowania chleba i bułek, które się nimi posypuje przed upieczeniem. Ponadto można nimi przyprawiać wieprzowinę, wołowinę, kozlinę, baraninę, ryby, salceson, kapustę (slodka i kwaszoną), zupy - ziemniaczaną, warzywną, grochową czy fasolową.

OLEJ Z CZARNUSZKI TŁOCZONY NA ZIMNO

oleje jedzpij.pl

Podstawowymi składnikami oleju z czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym zwłaszcza kwas linolowy i linolenowy i  to one decydują o wyjątkowych właściwościach tego oleju. Kwasy te wspomagają reakcje w organizmie człowieku z którymi sam organizm sobie nie radzi. Z koleji oleje eteryczne zawarte w oleju z czarnuszki wpływają zbawiennie jak już wspominaliśmy na oskrzela, górne drogi oddechowe, zatoki a także wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie i nastrój a co poprawia zdrowie psychiczne. Bogactwo witamin i składników mineralnych wpływa na poprawę stanu włosów, paznokci i skóry nawet przy bardzo krótkotrwałym stosowaniu. Najzdrowszą i najbardziej wartościową postacią oleju z czarnuszki jest olej tłoczony na zimno, nieczyszczony.

Oleje z czarnuszki dostępne w naszej ofercie:


olej z czarnuszki olvita

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Producent: Ol'vita

Dostępne pojemności:

100ml

250ml

olej z czarnuszki jedzpij.pl

Olej z czarnuszki świeżo tłoczony na zimno

Producent: Podkarpacka Olejarnia

Dostępne pojemności:

100ml

250ml

500ml

 

   
olej z czarnuszki ekamedica

Olej z czarnuszki tłoczony

Producent: Ekamedica

Dostępne pojemności:

100ml

 

Dawkowanie oleju z czarnuszki

  • przez dorosłych – 1 lub 2 łyżeczki, przed posiłkiem
  • przez dzieci do 4 roku życia – pół łyżeczki, przed posiłkiem
  • przez dzieci między 5 a 11 rokiem życia – 1 łyżeczkę, przed posiłkiem
  • przez młodzież od 12 roku życia – 3 razy dziennie pół łyżeczki, przed posiłkiem

Sposób przechowywania

Olej z czarnuszki przechowuje się w zacienionym miejscu, najlepiej w lodówce.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl