Ogórki małosolne - XIX przepis
Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego”. Przepis znaleziono na blogu przepisytradycyjne.pl
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 0,5 l wody
- 1 łyżka soli
- Dla pogłębienia smaku opcjonalnie można dodać: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnek, koper
Przygotowanie:
Wybieramy małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myjemy. Przygotowujemy wodę z solą. Potrzebujemy też kopru. Dodajemy jeszcze po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układamy w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiamy słoik na 3 dni. Przechowujemy je np. w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy
talerzyku. Mimo, że zakręcimy słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe