Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku 0

Ogórki małosolne - XIX przepis

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego”. Przepis znaleziono na blogu przepisytradycyjne.pl 

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka soli
  • Dla pogłębienia smaku opcjonalnie można dodać: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnekkoper

Przygotowanie:

Wybieramy małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myjemy. Przygotowujemy wodę z solą. Potrzebujemy też kopru. Dodajemy jeszcze po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układamy w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiamy słoik na 3 dni. Przechowujemy je np. w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy
talerzyku. Mimo, że zakręcimy słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl