Mleko prosto od krowy, czy naprawdę jest takie zdrowe?
Mleko krowie oraz produkty jego pochodzenia stanowią główną grupę produktów powszechnego odżywiania, niezależne instytuty badawcze jednoznacznie udowadniają niekorzystne skutki wykluczenia mleka krowiego z diety. Czy aby na pewno tak jest?
Okazuję się, że nie do końca...
W mleku krowim jest za dużo białka - zapotrzebowanie w białko podczas wzrostu naszego organizmu maleje, dlatego karmienie dziecka mlekiem krowim może powodować zaburzenia wzrostu masy ciała. Zbyt mała zawartość węglowodanów, która nie jest w stanie zapewnić dziennego zapotrzebowania, nadmiar wapnia zawartego w mleku krowim może stanowić poważne obciążenie dla naszego organizmu. Dodatkowo należy pamiętać, iż mleko krowie dostępne w sklepach jest produktem wysoko przetworzonym oraz mikrofiltrowanym.
Moda, czy świadoma zmiana?
W ostatnim czasie mleko ryżowe stało się bardzo popularne za sprawą panującej powszechnie mody na weganizm. Ale czy zastąpienie nim tradycyjnego mleka krowiego to dobry pomysł? Mleko ryżowe stanowi zdrowszą alternatywę do mleka krowiego, zawiera o wiele więcej węglowodanów, a poza tym nie zawiera laktozy ani kazeiny. Może być spożywane przez osoby uczulone na białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera znikome ilości tłuszczu, a jego spożywanie pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Zalety mleka ryżowego
• Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie,
• Mleko ryżowe nie zawiera alergenów (laktozy ani kazeiny),
• Jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2g tłuszczu na 1 kubek mleka - ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu.
• Mleko ryżowe, które można spotkać w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem.
• Mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.
Komu można polecić mleko ryżowe?
Bez obaw można je polecić osobom z nietolerancją laktozy, oraz cierpiącym na alergię na białka mleka krowiego. Mleko ryżowe nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, więc bez obaw mogą je spożywać osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki lipidowej. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie powinny spożywać go osoby cierpiące na cukrzyce. Mleko ryżowe jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego i sojowego. Mleko może stanowić dodatek do koktajli czy śniadaniowych płatków. Napój doskonały do spożycia na zimno i gorąco. Jest to produkt 100% roślinny o niskiej zawartości tłuszczu i soli. Mleko ryżowe dostępne w naszym sklepie jest ponadto wzbogacone o witaminy i sole mineralne takie jak żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń.