Garnek Rzymski - a co to takiego? 0

Jak upiec chleb w Rzymskim Garnku? - krótka instrukcja

Romertopf to gliniane naczynie służące do pieczenia i gotowania, można je spotkać także pod polską nazwą – Garnek Rzymski. Umożliwia przygotowanie dań bez dodatku tłuszczu, a co za tym idzie zdrowych i lekkich. Określenie „rzymski” wynika z tego, że już w Starożytnym Rzymie przygotowywano w taki sposób potrawy.

W garnkach tych można także piec chleb i właśnie tej funkcjonalności poświęcimy ten artykuł. Pieczenie jest przyjemne, ponieważ wystarczy wyrobić ciasto na chleb i przełożyć je do wcześniej wymoczonego garnka w wodzie. W garnku tym chleb rośnie, a już wyrośnięte ciasto wkładamy w garnku do zimnego piekarnika. Kroki w wykonaniu w ten sposób chleba są naprawdę proste. Jednak garnek ten posiada swoje zalety, jak i wady.

Po pierwsze „primo” :-) zalety:

  • Prosty sposób przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto na chleb i przełożyć go do formy.
  • Osiągnięcie niezwykle chrupiącej skórki upieczonego chleba.
  • Możliwość przygotowania dużego bochenka chleba za jednym razem.
  • Wybór pieczenia chleba drożdżowego lub na zakwasie.

Po drugie  „primo” :-( wady:

  • Garnki z reguły są duże, dlatego trzeba w nich wypiekać spore bochenki chleba.
  • Wiele osób miewa problemy z wyciągnięciem chleba z formy, szczególnie na początku korzystania z garnka.
  • Garnek wymaga odpowiedniej „pielęgnacji” przed i po użyciu.

Jak upiec chleb w garnku rzymskim?

  1. Przed przygotowaniem ciasta na chleb, należy garnek namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 15-20 minut.
  2. Następnie wylać wodę, osuszyć ścianki i wysmarować je olejem roślinnym (np. słonecznikowym, rzepakowym). Spód i ścianki garnka należy obsypać otrębami lub płatkami owsianymi. Warto posmarować olejem i posypać otrębami spód pokrywki, jeżeli ciasto wyrośnie wysokie to nie będzie przywierać do pokrywy.
  3. Przygotowujemy ciasto chlebowe wg. przepisu – polecamy nasze sprawdzone - proszę pamiętać biorąc pod uwagę wielkość garnka i jeśli zajdzie taka potrzeba składniki bierzemy podwójnie.
  4. Do garnka przekładamy wyrobione już ciasto drożdżowe lub na zakwasie. Garnek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy odpowiednią temperaturę i pieczemy według wskazanego czasu w przepisie (w przypadku zwiększenia dwukrotnego składników, wydłużamy proporcjonalnie czas).
  6. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, rozgrzany garnek stawiamy na drewnianej desce lub ściereczce. Po krótkim ostudzeniu, odwracamy garnek dnem do góry i wyciągamy upieczony bochenek. Studzimy na kuchennej kratce.

 

 

 

Garnki i Formy Rzymskie można kupić pod tym linkiem już od 29zł

 

 

Poniżej instrukcja w wersji filmowej. Miłego oglądania.

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl