Jak upiec chleb w Rzymskim Garnku? - krótka instrukcja
Romertopf to gliniane naczynie służące do pieczenia i gotowania, można je spotkać także pod polską nazwą – Garnek Rzymski. Umożliwia przygotowanie dań bez dodatku tłuszczu, a co za tym idzie zdrowych i lekkich. Określenie „rzymski” wynika z tego, że już w Starożytnym Rzymie przygotowywano w taki sposób potrawy.
W garnkach tych można także piec chleb i właśnie tej funkcjonalności poświęcimy ten artykuł. Pieczenie jest przyjemne, ponieważ wystarczy wyrobić ciasto na chleb i przełożyć je do wcześniej wymoczonego garnka w wodzie. W garnku tym chleb rośnie, a już wyrośnięte ciasto wkładamy w garnku do zimnego piekarnika. Kroki w wykonaniu w ten sposób chleba są naprawdę proste. Jednak garnek ten posiada swoje zalety, jak i wady.
Po pierwsze „primo” :-) zalety:
- Prosty sposób przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto na chleb i przełożyć go do formy.
- Osiągnięcie niezwykle chrupiącej skórki upieczonego chleba.
- Możliwość przygotowania dużego bochenka chleba za jednym razem.
- Wybór pieczenia chleba drożdżowego lub na zakwasie.
Po drugie „primo” :-( wady:
- Garnki z reguły są duże, dlatego trzeba w nich wypiekać spore bochenki chleba.
- Wiele osób miewa problemy z wyciągnięciem chleba z formy, szczególnie na początku korzystania z garnka.
- Garnek wymaga odpowiedniej „pielęgnacji” przed i po użyciu.
Jak upiec chleb w garnku rzymskim?
- Przed przygotowaniem ciasta na chleb, należy garnek namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 15-20 minut.
- Następnie wylać wodę, osuszyć ścianki i wysmarować je olejem roślinnym (np. słonecznikowym, rzepakowym). Spód i ścianki garnka należy obsypać otrębami lub płatkami owsianymi. Warto posmarować olejem i posypać otrębami spód pokrywki, jeżeli ciasto wyrośnie wysokie to nie będzie przywierać do pokrywy.
- Przygotowujemy ciasto chlebowe wg. przepisu – polecamy nasze sprawdzone - proszę pamiętać biorąc pod uwagę wielkość garnka i jeśli zajdzie taka potrzeba składniki bierzemy podwójnie.
- Do garnka przekładamy wyrobione już ciasto drożdżowe lub na zakwasie. Garnek przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy odpowiednią temperaturę i pieczemy według wskazanego czasu w przepisie (w przypadku zwiększenia dwukrotnego składników, wydłużamy proporcjonalnie czas).
- Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, rozgrzany garnek stawiamy na drewnianej desce lub ściereczce. Po krótkim ostudzeniu, odwracamy garnek dnem do góry i wyciągamy upieczony bochenek. Studzimy na kuchennej kratce.
Garnki i Formy Rzymskie można kupić pod tym linkiem już od 29zł