Chleb orkiszowy na zakwasie najlepszy - przepis 0

Chleb ten zdecydowanie różni się jakością i ilością składników odżywczych od zwykłego chleba dostępnego w markecie czy innym sieciowym sklepie. Obecnie pszeniczny chleb (może nawet trudno nazywać go chlebem) wykonywany jest z mąki ze modyfikowanej wielokrotnie pszenicy i wzbogacanej licznymi substancjami syntetycznymi (polepszaczami). Warto zatem spróbować swoich sił już teraz i rozpocząć pieczenie zdrowego i smacznego domowego chleba! Mam nadzieję, że upieczony według podanego przepisu Wam również będziecie smakował.

Składniki na 2 chleby 

Zaczyn (przygotować wieczór wcześniej)

• 250 g mąki chlebowej
• 250 g mąki orkiszowej pełnego przemiału   
• 700 ml lekko ciepłej wody
• 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

Powyższe składniki na zaczyn wymieszać (zaczyn powinien być luźny), przykryć folią, pozostawić w ciepłym miejscu na noc (ok 10-12 godzin).

Składniki na ciasto właściwe:

• cały zaczyn z dnia poprzedniego
• 500 g mąki chlebowej
• 100 g mąki orkiszowej pełnego przemiału 
• 25 g soli kamiennej

Ciasto zagnieść ręcznie (ok 7-10 minut): mąkę wymieszać z solą i zaczynem. Ciasto na początku będzie lepiące, jednak pod wpływem wyrabiania będzie elastyczne, miękkie, gładkie i odchodzić od brzegów miski (w razie uzyskania dość gęstej konsystencji ciasta można dodać około 50-100 ml wody).

Tak przygotowane ciasto umieścić w misce. Przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 5 godzin. W tym czasie 2 razy ciasto złożyć i zagniatać (pierwszy raz po 2 godzinach, a drugi w 4 godzinie), sprzyja to napowietrzaniu i powstawaniu dziur w chlebie.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat. Odgazować - rozciągając w prostokąt i zakładając boki ciasta ze wszystkich stron (w razie, gdy ciasto będzie lepiło się do blatu można delikatnie podsypać mąką). Ciasto podzielić na 2 części ułożyć w średniej wielkości foremkach (np. w keksówkach), wyłożonych papierem do pieczenia (foremki będą wypełnione do połowy). Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na około 3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Nagrzać wcześniej piekarnik do 230 st. C. Przed włożeniem chlebki kilkakrotnie nakłuć (np. patyczkiem do szaszłyków). Chleb piec z parą (na dnie piekarnika umieścić żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą) przez około 45 minut. Pierwsze 15 minut w temperaturze 230 st. C, po 15 minutach obniżając do 200 st. C.

Po około 30 minutach wyjąć chleb z foremek, zdjąć papier i już bez foremki dopiec bochenki na ruszcie piekarnika. Chleb w ten sposób właściwie odparuje i z każdej strony będzie jednakowo brązowy.

Chleb studzić na kratce. Bochenki powinny być wypieczone i głuche po uderzeniu od spodu. Jeszcze gorący najlepiej przykryć ściereczką, aby skórka odmiękła.

Udanego i smacznego wypieku! 

Komentarze do wpisu (0)

Aby dodać komentarz zaloguj się.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 230 zł
oferta oferta
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przyprawy bio sklep internetowy

Suszone owoce | Kakao ekologiczne | Pasta orzechowa sklep | Masa kajmakowa cena

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl