CHLEB RAZOWY Z ZIARNAMI
Perfekcyjny drożdżowy chleb codzienny na mące pełnoziarnistej, napakowany zdrowymi nasionami. Z gęstym, ciężkim lecz mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Ziarna podnoszą wartość odżywczą chleba i nadają mu charakteru. Chleb prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących.
Składniki na 1 bochenek:
- 300 g mąki pszennej razowej chlebowej – do kupienia tutaj
- 100 g mąki żytniej jasnej – do kupienia tutaj
- 100 g mąki pszennej chlebowej – do kupienia tutaj
- 10 g soli
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych – do kupienia tutaj
- 2 łyżki miodu – do kupienia tutaj
- 340 ml wody
- 80 g słonecznika – do kupienia tutaj
- 80 g pestek dyni – do kupienia tutaj
- 20 g maku
- 40 g sezamu
- 60 g lnu – do kupienia tutaj
Na posypanie:
- 40 g sezamu
Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Piec w temperaturze 230C przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
Wypiek w maszynie:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.